ГоловнаПро пасікуБджолина продукція
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Віск

Автор Субота, 10 жовтня 2015 04:38 Опубліковано в Бджолина продукція

 Віск бджолиний — продукт виділення воскових залоз бджіл.

 Пасічник повинен знати, що 80 % отриманого від бджіл воску іде на збільшення стільникового господарства пасіки. Бджоли починають виділяти віск з 12-18 - денного віку. У цей віковий період у них найактивніше працюють восковидільні залози. Навесні й улітку восковидільні здатності бджіл проявляються сильніше, восени ж (навіть у молодих особин) вони згасають.

Детальніше ...

Забрус

Автор Четвер, 15 жовтня 2015 16:02 Опубліковано в Бджолина продукція

 Зáбрус, або печатка - це воскові кришечки, мед та верхні частинки кожної соти.
 Бджоли запечатують соти щільників, вщерть заповнені медом. Для запечатування щільників бджоли використовують особливу речовину, до якої входять секрет воскових та слинних залоз бджіл, прополіс і квітковий пилок.

Детальніше ...

Маточне молочко

Автор Четвер, 15 жовтня 2015 03:09 Опубліковано в Бджолина продукція

 Ма́точне молочко́ — секрет медових бджіл, який використовується ними для годування личинок. Маточне молочко споживається всіма личинками, особливо личинкою, з якої виростає матка.

Детальніше ...

Мед бджолиний

Автор Четвер, 15 жовтня 2015 12:57 Опубліковано в Бджолина продукція

Мед бджолиний — це солодка сиропоподібна рідина грузлої консистенції, зі своєрідним смаком і запахом, виробляється медоносними бджолами з нектару квіток або паді рослин.

Детальніше ...

Мед незрілий

Автор Субота, 07 листопада 2015 04:54 Опубліковано в Бджолина продукція

 Незрілий мед — мед, у якому міститься більше ніж 20 % води. Наприклад, водність квіткового меду приблизно дорівнює 18 % , а падевого — на 0,5-1,5 % менша, що пояснюється більшою зрілістю останнього. В'язкість меду перебуває в обернено пропорційній залежності від його водності.

Детальніше ...

Мерва

Автор Неділя, 03 січня 2016 17:24 Опубліковано в Бджолина продукція

 Мерва — відходи, які отримуються при переробці воскової сировини (стільників) розварюванням у киплячій воді й подальшим відпресовуванням воску або ж паровій чи сонячній воскотопці. Мерва виглядає як грудкувата маса темно-коричневого

Детальніше ...

Отрута бджолина

Автор Понеділок, 29 лютого 2016 03:40 Опубліковано в Бджолина продукція

 Бджолина отрута - це, мабуть, самий «загадковий» і самий неймовірний продукт з усіх, що видобуваються на пасіці. Він може бути і ліками і отрутою одночасно. Вся справа в правильному застосуванні та дозуванні.

Детальніше ...

Підмор бджолиний

Автор Четвер, 15 жовтня 2015 03:26 Опубліковано в Бджолина продукція

 Підмор бджіл — тіла померлих медоносних бджіл, поява мертвих бджіл на дні вулика або на землі, недалеко від вулика. Наявність підмору може бути наслідком хвороб, голоду бджіл, отруєння отрутохімікатами або газом.

Детальніше ...

Перга

Автор Четвер, 15 жовтня 2015 03:11 Опубліковано в Бджолина продукція

 Пергаквітковий пилок рослин, який збирають медоносні бджоли, змочують нектаром, складають у комірки стільників, утрамбовують і заливають медом.

Детальніше ...

Пилок квітковий

Автор Четвер, 15 жовтня 2015 02:36 Опубліковано в Бджолина продукція

 Пилок квітковий — пилкові зерна, що утворюються в пильовиках квіток. Кожне пилкове зерно складається з подвійної оболонки, усередині якої є протоплазма з двома ядрами.

Детальніше ...

Прополіс

Автор Середа, 14 жовтня 2015 21:41 Опубліковано в Бджолина продукція

Пропо́ліс — смолиста клейка речовина темно-зеленого кольору і гіркого смаку, яку збирають медоносні бджоли з бруньок різних рослин. Легко скачується в грудочки та має приємний специфічний запах, що нагадує запах берези. Згодом прополіс набуває темнішого, навіть чорного забарвлення і стає щільнішим, втрачаючи запах.

Детальніше ...

Стільниковий мед

Автор П'ятниця, 09 грудня 2016 12:53 Опубліковано в Бджолина продукція

 Стільниковий мед має найвищу якість і цінність. Забрусом (восковими кришечками) бджоли закривають соту лише тоді, коли в ній знаходиться повністю зрілий мед. Саме під кришечкою в сотовому меді зосереджується найбільша кількість ферментів, які бджоли консервують.

Детальніше ...

Трутневий гомогенат

Автор Субота, 10 червня 2017 17:25 Опубліковано в Бджолина продукція

Трутневий гомогенат - це молочко з личинок (в основному трутневих), яке одержують пресуванням або відтискуванням стільників з трутневими, щойно запечатаними чи ще відкритими личинками. Практикують також одержання личинок на шостий - одинадцятий день їхнього розвитку, відкачуючи на медогонці, віджимаючи на пресі.

Детальніше ...