ГоловнаПро пасікуСловник пасічника
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Інвазійні або паразитарні хвороби медоносних бджіл викликаються паразитами тваринного походження.

Детальніше ...

 Інфекційні хвороби бджіл представляють собою широку групу заразниз захворювань медоносних бджіл та їх розплоду, збудниками яких є різні мікроорганізми.

Детальніше ...

 Apis mellifera ligustica Spin - італійські бджоли окрім своєї батьківщини, Італії, поширені в США, Канаді та ін. країнах.

Детальніше ...

 Аналіз меду — проводиться для визначення його якості. Аналіз меду на натуральність містить у собі визначення таких показників: сума простих цукрів, кількість сахарози, оптична активність (кут обертання),

Детальніше ...

 Анатомічна трутовка - робоча бджола, у якої почався процес оогенеза - дозрівання яйцеклітин в яїчниках.

Детальніше ...

В історії бджільництва є дивовижний факт. Скромний непримітний чернець брат Адам (Карл Кехрле) створив новий напрямок в селекції бджіл. Цьому він присвятив все своє життя. Результат його творчої праці - бджоли Бакфаст.

Детальніше ...

 Безматкова сім'я — сім'я бджіл, яка з різних причин залишилася без матки. Б. с. швидко слабшають, легко заражаються різними хворобами, іноді можуть загинути.

Детальніше ...

 Блукання бджіл — переселення бджіл і трутнів з одних сімей в інші. Це досить часте явище на пасіках, навіть при сприятливих умовах існування сімей.

Детальніше ...

Сорти меду, який бджоли виробляють з нектару зібраного з якоїсь однієї медоносної культури (монофлорний мед). Вони різноманітні по характеристикам та за смаком.

Детальніше ...

Бродіння меду - процес розщеплення вуглеводів під дією медових дріжджів.

Детальніше ...

 Будівельний інстинкт — природна здатність бджіл будувати стільники. Будівельним матеріалом є віск, що виділяється восковими залозами робочих бджіл.

Детальніше ...

Відкладання яєць маткою, або червління. Із сьомого дня свого життя при сприятливій погоді матка спаровується з трутнями.

Детальніше ...

 Вага бджіл — визначається для того, щоб знати силу бджолиної сім'ї. Крім того, вага бджіл різних порід неоднакова.

Детальніше ...

 Метод Ващенко, один із методів пасічникування, утримання бджіл у вуликах-лежаках із двома льотками і розділювальною перегородкою.

Детальніше ...

Вентиляція гнізда бджолами — температура повітря в гнізді не повинна перевищувати +35 °С. У випадку зміни погодних умов (спека, різке похолодання) бджоли,

Детальніше ...

 Водність (вологість) меду — відсоток вмісту води в меді залежить від часу медозбору, вологості місцевості, погоди тощо. У суху, пекучу погоду, природно водність низька, у дощову, відповідно - підвищена.

Детальніше ...

 Воскові залози бджоли — являють собою групи видозмінених гіподермальних клітинок, які виділяють віск.

Детальніше ...

Вуличка (улочка) — міжрамковий простір у гнізді бджіл, у бджільницькій практиці це ще й одиниця виміру сили сім'ї, куди входить 250-300 г бджіл.

Детальніше ...

Газ сірчистий — одержують у результаті спалювання сірки. Безбарвний газ із різким запахом. Добре розчиняється у воді. У бджільництві використовується для дезінфекції інвентарю, дезінсекції й дератизації.

Детальніше ...

 Головний взяток — період найбільшого збору бджолами меду, як правило, у розпалі літа. Для того щоб одержати за час медозбору максимум товарного меду, бджоляр повинен вивчити рослини,

Детальніше ...

 Гомогенізація меду - це ретельне перемішування деякого об`єму меду перед фасуванням щоб затримати процес кристалізації. Зазвичай початку процесу гомогенізації передує нагрівання меду до температури 40ºС, після чого продукт поміщають в ємності, які підігріваються та які обладнані спеціальними мішалками.

Детальніше ...

Дезінфекція вуликів — проводиться після старанного очищення їх від сміття. Ефективним є випалювання вуликів вогнем паяльної лампи після попереднього промивання їх 2% -вим лужним розчином.

Детальніше ...

Диплоїдні трутні - трутні з двойним набором однакових хромосом. Вони з'являються при заплідненні маток трутнями, які походять від маток-сестер,

Детальніше ...

Дозрівання меду - так називається досить складний процес переробки бджолами нектару або паді на мед.

Детальніше ...