ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваЗа правильного запилення врожайність саду зростає на 30-40% — пасічник
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

За правильного запилення врожайність саду зростає на 30-40% — пасічник

 Правильне запилення коштує садівнику 10% від вартості витрат протягом сезону.

При цьому середньорічна врожайність зростає на 30–40%. Про це розповів пасічник Денис Терновський у спецпроекті "Пасіка не для меду - як організувати запилення в саду" на Kurkul.com .

 Проте іноді садівники думають, що ці вкладення не окуплятимуться. Оскільки може бути дощ, град, посуха та пчелі не працюватимуть.

 «Але якщо врахувати, що при таких умовах врожайність зросте мінімум на 10%, то ти спрацюєш в нуль і гарантовано компенсуєш витрати на запилення. До того ж інвестиції у врожайність допоможуть знизити час окупності садів», — зазначив бджоляр.

 Тож, як організувати ефективне запилення саду?

 Денис Терновський надав кілька рекомендацій, щодо організації запилення.

 Оптимально ставити вулики у фруктових садах через кожні 40 м. Але це досить дорого. Тому мінімальна кількість вуликів визначається з розрахунку — 2,5 бджолосім'ї на 1 га. Рекомендовано розміщувати піддон на 4 великі бджолосім'ї всередині саду на відстані 150 м від крайніх дерев. Можна збільшити кількість бджолосімей до 4 на 1 га і розміщувати піддони на відстані 100 м до крайнього дерева.
 На запилення варто ставити розвинуті бджолосім'ї. Найкраще використовувати бджіл, які прибули з Півдня України. Там теплішає на 3-4 тижні раніше, тому такі бджолосім'ї прибувають на місце запилення сильними та рішучими до льотної діяльності.
 Щоб бджоли запилювали ваш сад, необхідно кожну ніч згодовувати їм нектар, що стимулює комах до раннього вильоту та націлює бджіл-розвідників на квіти саме вашого саду.
Не всім деревам потрібні бджоли. Найбільше запилення потребують черешня, вишня, яблуня, айва, груша, слива. До цього переліку можна додати горіхи: мигдаль, ліщину, фундук. А от волоський горіх до бджіл нечутливий. Йому насамперед потрібен вітер, а вже потім бджоли.
 Бджоли не повинні бути голодними.
 «У бджоли 3 режими роботи — пилок, пилок+нектар, нектар. Пасічників з запилення та аграріїв цікавить 1 та 2 варіант. Але, якщо під час цвітіння садів погода прохолодна, це різко скорочує і без того слабке нектаровиділення фруктових дерев. Тому пасічники-запилювачі постійно контролюють нектар, який приносять бджоли. Якщо він нульовий, ми одразу починаємо годувати бджіл вуглеводним кормом, оскільки не можна допускати голоду. Голодна бджола думає не про активність, а навпаки економить свою енергію в очікуванні кращих умов», — пояснив пасічник.

Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: ГАДЯЦЬКЕ АГРАРНЕ УЧИЛИЩЕ ОТРИМАЛО СУЧАСНЕ ОБЛАДНАННЯ

Останнє редагування Неділя, 10 березня 2024 21:50
Оцініть матеріал!
(0 голосів)