ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваЛісовий, степовий, з акацій та соняшників. У Полтаві влаштували «Свято меду»
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Лісовий, степовий, з акацій та соняшників. У Полтаві влаштували «Свято меду»

 У Полтаві влаштували «Свято меду». Протягом трьох днів поблизу театру імені Гоголя можна придбати, зокрема, мед, віск та соти.

На організацію свята витратили 16 тисяч гривень. Ці гроші – внески учасників, повідомила Суспільному організаторка заходу Наталія Сенчук.

 Лісовий, степовий, з акацій, гречки та соняшника. Мед із цих рослин 16 пасічників привезли до Полтави на «Свято меду».

 "Лісовий, той, що у лісі стоїть пасіка – цього більше. Первоцвіт, липа, акація – там усього потроху було", – говорить пасічник Віктор Ткаченко.

 Віктор Ткаченко бджолярством займається 48 років. Свою продукцію чоловік привіз із двох пасік.

 "Ніби й посівна, але посівна зараз же яка: соняшника, гречки нема, еспарцету нема, коріандру нема. Те, що фермери посіяли і те, що в людей в городах росте, з того і беруть", – говорить пасічник Віктор Ткаченко.

 Мед з акації, липи та різнотрав’я привіз Станіслав Вернигора із села Шевченки Полтавського району. Цьогоріч, каже, цього продукту менше, ніж торік.

 "Минулого року не було акацієвого меду зовсім, цього року, дав Бог трішки, був акацієвий мед. Липового меду слабше у цьому році наполовину, ніж минулого року. Із соняшнику, різнотрав’я на 25% медозбір гірший, а то, може, і на 30", – говорить пасічник Станіслав Вернигора.

 "Останні роки з нашими кліматичними умовами спекотно, дощів мало.Травень місяць був складним, холодним, бджоли мало літали. Зима була погана, розвиток був поганий, через це перших медів – з акацій – не було", – говорить пасічник Геннадій Кащук.

 Цьогоріч ціна на мед зросла на 20 %, каже пасічник Станіслав Вернигора.

 "Мінімальна ціна минулого року була 100 гривень за літр соняшникового меду, у цьому році – 120 гривень. На інші меди – акацієвий – ціна практично не змінилася. Липовий теж", – говорить пасічник Станіслав Вернигора.

 Мед із різнотрав’я купив полтавець Костянтин Яківець.

 "Подобається, що представлені різні пасіки, відповідно, можна вибрати й потім протягом року брати. Ми беремо постійно багато меду, тобто тут наче дегустація безкоштовна відбувається. Я б цей захід розширював. Для здоров’я корисно, смачно, і тут немає підробки", – говорить полтавець Костянтин Яківець.

 «Свято меду» у Полтаві організовує обласна спілка пасічників. Роблять це 25 років, розповіла голова організації Наталія Сенчук.

 "У нас всього тільки 16 пасічників бере участь, але головне, що вони з різних колишніх районів нашої області. І з Карлівки, і Котельви, і Решетилівки, і Полтавського району, звичайно, він найбільший. Другий вже рік поспіль невисокі медозбори. І, звичайно, учасників менше, тому що ті бджолярі, у кого мало було меду в цьому році, вони в основному своїм покупцям постійним його спродали, і сюди ні з чим виходить", – говорить організаторка Наталія Сенчук.

 Що відомо:
 Торік «Свято меду» обласна Спілка пасічників не влаштовувала через карантинні обмеження.Триватиме фестиваль із 13 до 15 серпня.


ЧИТАТИ: МХП НАДАЄ ГРАНТИ БДЖОЛЯРАМ

 

 

Останнє редагування Субота, 14 серпня 2021 15:45
Оцініть матеріал!
(0 голосів)