ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваЕпоха дешевого меду в Україні закінчилася, ціни зростатимуть - прогноз
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Епоха дешевого меду в Україні закінчилася, ціни зростатимуть - прогноз

  • Автор  Анна Нагорна
  • Вівторок, 10 серпня 2021 00:45

 Ціни на липовий і акацієвий мед зараз досягають 200-300 грн за кілограм, а на більш дешеві види меду - 130-150 грн.

 Ціни на мед в цьому році значно зросли - на 50-100 грн за кілограм продукту в залежності від сорту, і, швидше за все, знижуватися вже не будуть.

 Про це повідомила керівник ТМ "Знатний Мед" Руслана Плис, передає інформаційне агенство УНІАН.

 "Цей рік характерний тим, що ціни на мед виросли. Подорожчання склало в середньому від 50 і навіть до 100 грн за кілограм залежно від виду меду. Схоже, що епоха дешевого меду в Україні пройшла - його стає менше, а добувати його дорожче, тому мед і далі буде рости в ціні ", - сказала вона.

 За словами Плис, роздрібні ціни на сортові види меду - з липи і білої акації - зараз досягають 200-300 грн за кілограм. Мед із соняшника, який вважається недорогим і ще в минулому році коштував по 100 грн за кілограм, зараз стоїть вже 130-150 грн за кіло.

 Для цього в 2021 році був ряд причин - складні погодні умови вже другий рік поспіль, подорожчання бджолопакетів та інвентарю, зростання витрат на утримання пасіки.

 "Дорожчає і паливо, і електроенергія, і всі продукти харчування - тому і мед не може залишатися на тій же ціні, це було б парадоксом. Хоча, до 2020 року ціна на мед практично не змінювалася, що було ненормально з ринкової точки зору. Пасічники боялися піднімати ціни, щоб краще і швидше продати мед ", - додала експерт.

 Як зазначив засновник ТМ "Знатний Мед" бджоляр Валерій Курейко, в цьому році практично не було травневого меду, акацієвого меду зібрано на 30-40% менше, а липовий мед в деяких регіонах було складно зібрати то через дощі, то через сильної спеки.

"Тому ризики зустріти фальсифікат замість меду зараз ще вище, ніж зазвичай", - додав він.


ЧИТАТИ: СВІТОВЕ ВИРОБНИЦТВО МЕДУ ЗРОСТАЄ

 

 

Останнє редагування Вівторок, 10 серпня 2021 01:09
Оцініть матеріал!
(0 голосів)