ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваВчимося у бджіл жити в гармонії з природою
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Вчимося у бджіл жити в гармонії з природою

 Для Наталії та Віктора Котенко бджільництво – це і сімейна традиція, і хобі, і улюблена робота, і джерело доходу. Як каже подружжя: «Бджільництво – це наше життя! Життя в світі краси і гармонії з природою!» 

 На сьогоднішній день на пасіці Котенко близько 200 бджолосімей. Більша частина з яких мешкають у багатокорпусних вуликах із очерету, виготовлених власноруч, інша частина бджолосімей мають вулики з традиційними дерев’яними корпусами. Бджолярі вважають, що все-таки кращими для бджіл є очеретяні вулики. На пасіці також практикують утримання деякої частини бджіл у дуплянках – вуликах, корпуси яких виконані з пустотілих стовбурів старих дерев.

 

 

 В асортименті продукції пасіки «Гармонія» – здебільшого традиційні продукти бджільництва, по сезону: якісний сортовий мед; стільниковий мед (брусковий); дикий мед; забрус травневий; волоський горіх і пелюстки квітів з медом; пилок без висушування; пилок з медом; перга; трутневе і маточне молочко з медом; прополіс; чаї з дикорослих лікарських трав, зібраних на цілинних степових і лісових ділянках території медозбору. У складі продукції беруть участь тільки ті складові, які вироблені на пасіці, а також зібрані особисто на даній території. Це відрізняє продукцію автентичністю та дає можливість гарантувати відповідну якість продукції для споживачів.

 В рамках програми підтримки фермерів-жінок «IDRW 2020» від канадського Проекту UHBDP, Наталя Котенко отримала комплексну консультацію та агрономічний супровід від кваліфікованого агронома з питань створення та розвитку власної медоносної бази. Також за підтримки Проекту був розроблений новий, авторський логотип для сімейної пасіки та дизайн етикеток для упаковки продукції. Відтак бджолярі вже мають можливість запропонувати споживачу свою продукцію в брендованій упаковці з фірмовою етикеткою, що міститиме логотип пасіки, цим самим не тільки ідентифікувати свою продукцію від іншої, але й значно розширити можливості достойного і відповідного представлення її на ринках збуту.

 Сімейна пасіка «Гармонія» почала свою історію в 2014 році з трьох бджолосімей, п'яти вуликів і невеликого набору інвентарю, які були успадковані від дідуся Наталії. На той момент за збігом життєвих обставин сім'я Котенко прийняла рішення влаштуватися на землі своїх предків в селі Комарівка (Любашівського р-ну Одеської обл.) і зайнятися бджільництвом. Через відсутність коштів на придбання повноцінних вуликів, за порадою старшого брата Віктора, було прийнято сміливе рішення виготовити вулики з очерету. За зимовий період заготовили необхідний очерет, який в достатку росте на берегах річки Тилігул, і виготовили першу партію «інноваційних» вуликів.

 Очерет, який є доступною та швидко поновлюваною сировиною в порівнянні з деревом, виявився відмінним матеріалом для виготовлення вуликів. Для більш щільного якісного набивання та більш тривалої експлуатації краще використовувати очерет, який очищений від залишків листя. Така дія – лущення – виконується вручну. Очеретяні вулики мають хорошу вентиляцію, що є важливим фактором і влітку, і взимку. Бджоли самі заклеюють щілини там, де це необхідно, і навпаки іншу частину, на свій розсуд, залишають відкритою для провітрювання. Взимку там достатня теплоізоляція, але надлишок вологи не накопичується. Влітку під час спеки і кочівлі теж мають місце ряд переваг. Важать такі корпуси набагато менше, ніж ті, що вироблені з дерева. При роботі на пасіці це дуже полегшує працю бджоляра. Ремонту продірявлений очеретяний корпус піддається легко та замінюється новими очеретяними стеблами або будь-яким підручним матеріалом, якщо пасіка знаходиться десь в дорозі. Миші такі вулики не ушкоджують.

 Перспективи розвитку пасіки диктує саме життя. Як сказано вище, до заняття бджільництвом Наталя і Віктор звернулися спочатку з метою отримання доходу, тобто «за розрахунком», а вийшло, що «по любові»! І зараз вже подружжя говорить: «Не ми ведемо пасіку по шляху розвитку, а бджоли розвивають і вчать нас. Задають основну мелодію всього нашого життя, знайомлять з цікавими людьми і влаштовують найнесподіваніші зустрічі ».

За метеріалами UHBDP


ЧИТАТИ: ЕПОХА ДЕШЕВОГО МЕДУ В УКРАЇНІ ЗАКІНЧИЛАСЯ, ЦІНИ ЗРОСТАТИМУТЬ - ПРОГНОЗ

 

 

Останнє редагування Неділя, 15 серпня 2021 12:55
Оцініть матеріал!
(0 голосів)