ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваЧи зросте ціна на мед в Україні?
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Чи зросте ціна на мед в Україні?

 У 2022 р. у Кіровоградській області очікують вдвічі менший, ніж торік, урожай меду. Через подорожчання пального не всі пасічники вивезли вулики на поля під час цвітіння медоносів. Не сприяли і погодні умови.

 Про це розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова, повідомляє AgroPortal з посиланням на «Суспільне».

 За словами Валерії Фурманової, за потужностями виробництва меду у 2021 р. Кіровоградська область посіла перше місце в Україні: «Щороку ми виробляємо більше 3 тис. т меду, торік було 3,2 тис. За виробництвом утримуємо одну з лідируючих позицій, але мед у регіоні виробляють переважно домогосподарства населення».

 Експортер меду Олександр Оньша розповів, що минулого року мед у пасічників закупляли по 50-60 грн/кг: «У доларовому еквіваленті — до двох доларів. Цьогоріч ціну Європа виставила 2,4 євро. Майже у всіх експортерів».

 За його словами, через повномасштабну війну в Україні мед цьогоріч продати складніше: «Здорожчала логістика. Морський шлях недоступний, черга на контейнери зараз велика. Замовивши контейнер, два місяці треба очікувати, коли прийде. Європа відмінила митні збори, але це вплинуло на вигоду для європейців, а не експортерів з України. Тобто експорт з України буде за тією же ціною, що й минулоріч».

 Експортер прогнозує що цьогоріч ціна на мед буде 60-65 грн/кг за умови високого попиту. Може й до 70 грн дійде, але в доларовому еквіваленті для пасічника і для виробників прибутки зменшаться.

 За словами Олександра Оньши, собівартість кілограму меду — 90 грн: «Це якщо ввести повністю затрати, робочу силу, транспорт. Закупівельна ціна, яка становить 65 грн, очевидно збиткова. Для експортерів логістика теж подорожчала. А у зв’язку з меншою кількістю меду, яка буде зібрана, заготівельна ціна в порівнянні з минулим роком зросла десь на 10 грн. Відповідно, заробітки будуть мінімальними».

 За прогнозами Олександра Оньши, ціна для споживачів зросте щонайменше на 30%.

Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: ЧОТИРИ ГЕКТАРИ РЕЛАКСУ: ЯК ЗРОБИТИ З ПАСІКИ ТУРИСТИЧНИЙ ОБ’ЄКТ

 

Останнє редагування Субота, 13 серпня 2022 20:23
Оцініть матеріал!
(0 голосів)