ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваВиявлено негативний вплив прилипачів на здоров’я бджіл
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Виявлено негативний вплив прилипачів на здоров’я бджіл

 Дослідники з Лондонського університету Royal Holloway виявили негативний вплив на бджіл допоміжного препарату для фунгіцидних обробок.

 Про це повідомляє superagronom.com з посиланням на farminguk.com.

 Згідно з дослідженнями, вплив етоксилату спирту (типу коформулянту, який використовується у фунгіцидах, зазвичай як прилипач) може спричинити смерть бджіл. Науковці стверджують: дослідження демонструють, що коформулянти можуть впливати на загальну токсичність продукту.

 Разом з тим дослідники вказують на прогалини у регламенті щодо використання пестицидів, який зазвичай зосереджується на базових інгредієнтах пестицидного продукту та їхньому впливі на здоров’я бджіл. Додаткові продукти як прилипачі, при цьому, не враховуються.

 «Результати нашого дослідження демонструють прогалини в системах регулювання пестицидів у Великобританії та ЄС, які ставлять під загрозу життєво важливі популяції бджіл. У той час як 30% бджіл, підданих впливу фунгіциду, загинули, інші 70% були далекі від здорового стану; вони мали пошкоджені травні органи, їли приблизно вдвічі менше їжі і втрачали вагу. Регламент щодо пестицидів зазвичай розглядає лише те, чи загине бджола, але ми виявили, що навіть бджоли, які вижили, можуть перебувати у сильному стресі», — зазначив Ед Стро, доктор наук Лондонського університету Royal Holloway.

 Команда дослідників перевірила невелику пероральну дозу фунгіцидного продукту та еквівалентні дози кожного окремого спільного компонента фунгіциду, що дозволило їм виміряти токсичність окремих хімічних речовин. Таким чином, вони змогли визначити інгредієнт фунгіциду, який був відповідальним за перераховані Едом Стро наслідки.

 «Хоча результати лабораторних експериментів, подібних до цього, часто ставлять під сумнів, інші дослідження, проведені в реалістичних умовах у рамках проекту PoshBee, показують подібні результати. Отримана комбінація результатів дійсно підтверджує ідею про те, що допоміжні речовини в пестицидах потрібно розглядати більш серйозно з позиції загрози здоров’ю бджіл», — додав Марк Браун, професор Лондонського університету Royal Holloway.

 Варто відмітити, що дослідницький проєкт був профінансований спільнотою вчених з ЄС PoshBee, яка працює над дослідженням впливу пестицидів на здоров’я бджіл.


ЧИТАТИ: БДЖОЛЯРІ ЗАКЛИКАЮТЬ НЕГАЙНО ЗАБОРОНИТИ НАЙВІДОМІШИЙ ГЕРБІЦИД

 

 

 

Останнє редагування Неділя, 14 листопада 2021 22:27
Оцініть матеріал!
(0 голосів)