ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваБджолярі закликають негайно заборонити найвідоміший гербіцид
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Бджолярі закликають негайно заборонити найвідоміший гербіцид

 Французькі бджолярі закликали до заборони другого найбільш широко використовуваного гербіциду, просульфокарба,

заявивши, що це необхідно для захисту хворого сектора, який страждає від найгіршого врожаю меду на сьогоднішній день. Про це повідомляє agrarii-razom, пише agronews.ua.
 У період між майбутнім оновленням суперечливого гербіциду, гліфосату пізніше цього року та недавнім повторним дозволом на неонікотиноїди у відповідь на кризу жовтяниці, що вразила національну бурякову промисловість, використання пестицидів в даний час стоїть на порядку денному у Франції.

 

 

 Тепер нова напруженість виникла навколо просульфокарба у Франції, який є другим найбільш широко використовуваним гербіцидом у Франції після гліфосату.

 Хоча в минулому році просульфокарб заразив 14 органічних культур гречки на суму 80 000 євро, початок осіннього обприскування вже викликало бурхливу реакцію з боку сектора органічного землеробства.

 Цей гербіцид є одним з найбільш поширених пестицидів у повітрі, як за частотою, так і за концентрацією, оскільки він дуже летючий, згідно з спільною заявою, опублікованою Національною Федерацією органічного сільського господарства (FNAB), Forébio – Федерацією чисто органічних економічні організації – і неурядова організація Générations Futures.

 Таким чином, щороку ряд культур, які не обробляються просульфокарбом, проте, заражаються. Наприклад, минулого року залишки органічних культур в 100 разів перевищили максимально допустимі рівні, відзначили організації.

 Щоб уникнути подальшого зараження – і, отже, знищення-органічних культур, FNAB, Forébio і Générations Futures тільки що передали це питання в дванадцять префектур департаментів.

 Всі три вимагають “негайного і тимчасового” заборони на продукти на основі просульфокарба, який може бути введений декретом префектури в разі «виняткового і обґрунтованого» ризику, пов’язаного з використанням засобів захисту рослин.

 Коментуючи запитану заборону, Ліам Інгліш, керівник відділу комунікацій Syngenta Crop Protection в Європі, на Близькому Сході і в Африці, компанії, що виробляє просульфокарб, заявив, що «вся галузь прихильна просуванню і захисту здоров’я бджіл, а також забезпечення екологічної безпеки. . ефективне та цільове використання пестицидів тільки там, де це необхідно.

 “У Франції ми працюємо з фермерами, щоб забезпечити безпечне, пропорційне і ефективне використання для захисту екосистем і підтримки виробництва продуктів харчування”, – сказав Інгліш EURACTIV, зазначивши, що ” наскільки нам відомо, бджоли не викликають особливого занепокоєння, пов’язаного з використанням просульфокарба”.

 Бджолярі також турбуються про пестициди в той час, коли країна очікує нового «плану запилювачів» в якості продовження консультацій з громадськістю, проведених урядом в червні.

 Провальний для галузі рік, коли урожай меду був в три рази менше, ніж в 2020 році, в першу чергу пов’язаний зі зміною клімату.

 Проте Французька Національна асоціація бджолярів UNAF також стурбована результатами перегляду правил, що регулюють сільськогосподарське використання пестицидів для бджіл.

 Профспілка також попередила про скорочення популяцій комах-запилювачів в результаті застосування неонікотиноїдних інсектицидів-момент, який, на думку представників галузі, не був в достатній мірі врахований при перегляді.

 У спільному прес-релізі, опублікованому 21 жовтня, UNAF, Національна спілка бджолярів (SNA) та Асоціація Terre d’abeilles засудили проект указу, який «є навіть менш захисним, ніж діючий».

 Організації заявляють, що побоюються «нового політичного маневру» під «тиском агрохімічних фірм», додаючи, що «дуже сильний інтерес до збереження бджіл і його агроекологічних питань, питань харчування і здоров’я повинен направляти французький уряд».

 До кінця вересня ініціатива європейських громадян під назвою ” Врятуйте бджіл і фермерів” зібрала понад 1,2 мільйона підписів. Ця ініціатива закликає до скорочення використання синтетичних пестицидів на 80% до 2030 року і на 100% до 2035 року.

 Це відбудеться за кілька місяців до того, як Франція має намір взяти на себе зміну головування в Раді ЄС, і через кілька тижнів після Франції. Національні збори звернулися до уряду з проханням зробити захист бджіл ” великою національною справою 2022 року”.

 На думку трьох асоціацій, виконавча влада Франції ” повинна скористатися можливістю цієї нової постанови, щоб, нарешті, примирити сільське господарство і бджільництво”.

 Однак є ймовірність, що на такі дзвінки не можна буде відповісти негайно.

 Три асоціації заявляють, що вони ще не були прийняті ні міністром сільського господарства, ні міністром екологічного переходу, і що вони все ще чекають остаточного рішення, яке буде прийнято прем’єр-міністром.

 Організації закликають прем’єр-міністра Жана Кастекса не підписувати новий “план запилювачів”, не об’єднавши свої вимоги, і просять про зустріч в його офісі В Матіньйоні “в терміновому порядку”.

 Що стосується органічного землеробства, міністр сільського господарства Жюльєн Денорманді в бесіді з партнером EURACTIV Уест-Франс сказав, що хоче створити робочу групу, щоб повернутися до питання управління ризиком забруднення пестицидами і ” запропонувати рішення, що відповідають потребам органічних фермерів. Для “найскладніших ” випадків.

 Очікується, що в найближчі тижні префектури приймуть рішення про заборону просульфокарба, який в даний час переглядається на рівні ЄС з метою повторної авторизації після 31 Жовтня 2022 року.


ЧИТАТИ: ЯК ПРОДАТИ 250 ГР МЕДУ ЗА 20$? – ЛАЙФХАК ВІД ДМИТРА КУШНІРА

 

Останнє редагування Середа, 10 листопада 2021 23:48
Оцініть матеріал!
(0 голосів)