ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваДепутат пояснив, як законопроєкт про бджільництво і захист рослин вплине на аграріїв
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Депутат пояснив, як законопроєкт про бджільництво і захист рослин вплине на аграріїв

 Законопроєкт №5274–1 «Про розвиток бджільництва та захист бджіл» покликаний врегулювати юридичні відносини в галузі бджільництва

та децентралізувати фінансування галузі (конкретні напрями державної підтримки). Згідно з ним на упакуванні/тарі має міститися інформація з обов’язковою відміткою, чи можна використовувати ЗЗР під час льоту бджіл, чи лише в нічний період.

 Що чекати аграріям від законопроєкту пояснив член аграрного комітету Верховної Ради Дмитро Соломчук у матеріалі на Kurkul.com.

 За статистикою, щороку в Україні гинуть 45–50 тис. бджолиних сімей вартістю 2 тис. грн кожна. Країна втрачає тисячі тонн меду через порушення правил використання пестицидів й агрохімікатів та недоотримує гроші у вигляді податків від продажу продукції, у тому числі на експорт. Тим часом між аграріями та бджолярами спалахують постійні конфлікти, кінця яким наразі не видно.

 Система оповіщення бджолярів досі працювала недосконало. Аграрії повідомляли селищним головам, а ті — пасічникам. І чи встигав голова їм зателефонувати, чи не встигав — невідомо.

 Хоча пасіки справді страждають від пестицидів, звинувачувати виключно аграріїв у цьому неправильно. Здебільшого вони купують пестициди згідно з рекомендаціями виробника, де вказано, проти яких шкідників засоби ефективні, та не враховано шкоду для бджіл.

 Згідно з цим законопроєктом, аграрії будуть розуміти, які пестициди їм потрібно купувати та коли їх використовувати, а пасічники зможуть вберегтися від потенційної шкоди. Крім того, якщо препарат можна застосовувати під час льоту бджіл, то і для людей, найімовірніше, він буде безпечний.

 Якщо ж аграрій використовує препарати в невідповідний час, можна подати заяву до поліції або звернутися до інспекторів Держпродспоживслужби. Раніше правова сторона цього питання не була відповідно врегульована.

 «Питання відповідальності викликало багато суперечок, тож комітет вирішив залишити остаточне розв'язання цього аспекту на період між першим та другим читанням», — розповідає депутат.

 Він додав, що є прихильником групи депутатів, які відстоюють жорстку кримінальну відповідальність за загибель бджіл.

 «Ми поспілкувалися з бізнес асоціаціями, представниками аграрного бізнесу, МЕРТ та Мінфіну. Усі підтримали впровадження нових правил згідно з законопроєктом № 5274–1, адже проблема давно потребувала вирішення. Я був приємно здивований розумінням ситуації з боку агровиробників, які погодилися на перехідний період терміном 6 місяців. За цей час повинні запрацювати нові правила, а виробникам ЗЗР має вистачити часу для реалізації старих запасів пестицидів», — розповідає депутат Дмитро Соломчук.


ЧИТАТИ: БДЖОЛЯРІ ЗАКАРПАТТЯ ВИГОТОВЛЯЮТЬ УНІКАЛЬНИЙ МЕДОВИЙ ОЦЕТ

 

 

Останнє редагування Середа, 05 травня 2021 21:52
Оцініть матеріал!
(0 голосів)