ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваУ селі на Кіровоградщині працює єдине в області підприємство, де виробляють органічний мед
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

У селі на Кіровоградщині працює єдине в області підприємство, де виробляють органічний мед

Пасіка органічного меду Пасіка органічного меду

 У селі Покровське Кропивницького району Кіровоградської області працює єдине в області підприємство, де виробляють органічний мед.

Про це Суспільному розповів керівник підприємства з виробництва органічного меду Олександр Оньша. Таким виробникам Уряд вирішив допомогти, запровадивши новий напрямок державної підтримки.

 

 

 На пасіці у селі Покровське 80 вуликів. 20 років тому починав власну справу з 12 вуликів — розповідає Олександр Оньша. “До 2017 року в мене була пасіка з 620 сімей. У зв’язку з переходом на органік я зменшив кількість до 300 сімей, тому що технологія змінилася.

 Для органіки вулики повинні бути з натуральних матеріалів, тобто з дерева. Всередині вулик нічим не обробляється, від хвороб і грибків застосовуємо вогонь, для дезінфекції. Бджіл лікуємо тільки органічними кислотами”.

 На другій пасіці у Покровському вирощує бджолиних маток. “Купувати бджіл при органічному виробництві неможливо. Ми виводимо всю маточну продукцію. У цьому році, з травня по червень місяць, буде виводитися тут 250 маток”.

 За сезон 300 бджолиних сімей виробляють від 3 до 4 тисяч кілограмів меду.

 Олександр Оньша знає, що з квітня Кабмін запровадив державну програму підтримки виробників органічної продукції. “Перехідний період у бджільництві термінує один рік. Програма, яка затверджена Кабінетом міністрів у цьому році, передбачає дотування 30%, при умові, якщо ти є виробником органічної продукції. Це не дуже логічно, тому що перехідний період найзатратніший і самий ризиковий в плані входу в органіку. Не дуже зручно, що органи сертифікації — це як правило представництва зарубіжної компанії, і всі аналізи, які повинен пройти органічний виробник, робляться за кордоном, наприклад, в Німеччині”.

 Олександр Оньша розповів, що продукцію реалізують у Сполучених Штатах Америки. “Кожен рік проводиться інспекція пасіки. Основна продукція пасіки нашої – це стільниковий мед. Окрім меду ми випускаємо продукцію на основі продуктів, які виробляють бджоли. Це пилок сухий і пилок змішаний з медом”.

 Директор інституту сільського господарства Ігор Семеняка пояснює, органічний мед не користується попитом в Україні через затратність його виробництва, яка впливає на ціну. За його інформацією, кілограм неорганічного меду коштує 45 гривень. Ціна кілограму органічного – 280 гривень.

 “Весь процес підготовчий, щоб бджола почала жити, працювати і давати продукцію, він повністю має бути оточений препаратами органічного походження. І це досить важливо. Без цих умов неможливо отримувати продукцію”.

 Директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Марія Чорна вважає, державна програма підтримки виробників органічної продукції знизить її ціну та зацікавить підприємців. “Буде відшкодовуватися 30% вартості сертифікації, але не більше 20 тисяч гривень на одного суб’єкта. Така державна підтримка застосовується вперше, будемо пробувати, як вона буде сприйматися загалом в колі наших виробників органічної продукції”.

 Олександр Оньша вважає: державна програма не знизить ціну на органічний мед.


ЧИТАТИ: ЩЕ ОДНА ПАСІКА НА ІВАНО-ФРАНКІВЩИНИ ОТРИМАЛА ПЛЕМІННИЙ СТАТУС

 

 

Останнє редагування П'ятниця, 30 квітня 2021 10:03
Оцініть матеріал!
(0 голосів)