ГоловнаПорадиЗапитання та відповідіБілі плями в меді по краях. Що це?
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Білі плями в меді по краях. Що це?

 Білі плями в меді по краях. Що це?
 У нашому меді часто при зберіганні починають з'являтися білі плями різної форми. На перший погляд починає здаватися, що відбувається щось ненормальне і виникають підозри в якості меду. Але такі плями, навпаки, свідчать про високу якість.
Мед "зацвів"
 Якщо мед зберігається в непрозорій тарі, то такі плями можна просто не помітити. У прозорих же ємностях, вони відразу помічаються. Плями починають утворюватися у верхній частині, або по краях банки і згодом збільшуються. Іноді кажуть, що "мед зацвів".
Білі плями з'являються не завжди
 Вони можуть утворюватися тільки в зрілому меді з вологістю менше 16% при зберіганні в щільно закритій ємності при температурі нижче +20 градусів. Вологість в меді, це процентний вміст води. І чим вологість нижче, тим краще. Мед з низькою вологістю може довше зберігатися, та й при покупці такого меду не доведеться  переплачувати за воду.
Причини появи білих плям в меді
 Мед - дуже гігроскопічний продукт, тобто схильний вбирати в себе вологу. Чим нижче вологість меду, тим сильніше він вбирає вологу. У внутрішній частині банки мед втягує в себе вологу з тієї частини, яка ближче до країв. А сама банка вологу втягнути не може. У щільно закриту ємність волога зовні теж не потрапляє. І виходить що мед по краях банки стає ще більш сухим.
Цікава фізика (або хімія) - склад меду з білими плямами
 Мед, на 99% складається з глюкози, фруктози і води. Глюкоза кристалізується набагато швидше ніж фруктоза. І виходить що коли глюкоза вже закристалізувалася і вже не може переміщуватися, фруктоза залишається в рідшому і рухомішому стані. Вона поступово перетікає у внутрішню частину банки, затягуючи з собою воду і витісняючи глюкозу до країв. Білі плями по краях банки з медом - це глюкоза в чистому вигляді.
 Білі плями з'являються в тому меді, де глюкози більше ніж фруктози. Співвідношення глюкози і фруктози в меді залежить від того, з яких квітів бджоли збирали мед. І це співвідношення впливає на швидкість кристалізації меду. Мед містить більше фруктози залишається рідким більше 3-х місяців.
 Глюкоза - це джерело енергії в організмі людини. Мозок і багато інших органів «працюють» на чистій глюкози. В результаті процесів травлення більшість вуглеводів, що потрапляють в організм людини, розщеплюються саме до глюкози.
 Таким чином, натуральний мед здатний моментально задовольнити потребу організму в енергії.
 
 

Останнє редагування Вівторок, 18 червня 2024 16:24
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)