Сайт про бджіл і бджільництво

Еремурус

 Еремурус (Eremurus) відноситься до сімейства лілейних, яке налічує понад 600 видів, а рід - понад 30 видів.

Це дуже цінна, ранньовесняна багаторічна медоносна та декоративна рослина. Воно широко поширене в гірничо-степових областях східної та центральної Азії, звідки проникло до українського Криму, на Кавказ та інші регіони світу. По Україні поширена, як декоративна рослина.

 

 

 У природних умовах еремурус займає масиви десятки тисяч гектарів. Росте по дрібно землистих і кам'янистих схилах високих передгір'їв та середньої смуги гір.
Ця рослина дуже отруйна, особливо бульба розміром з волоський горіх. Казахи зберігають бульби рослини в прохолодному місці і використовують як отруту для мишей та дрібних хутрових звірів. Коріння цієї рослини містить клейку речовину, яка вживається для отримання клею. З коренів еремуруса виділено значну кількість летких алкалоїдів, в основному емурсину та сапоніну. Висушене коріння втрачає отруйність, і з бульб можна отримувати крохмаль, вміст якого сягає 35—40 відсотків. У листі еремуруса міститься вітамін С.
Тварини поїдають еремурус дуже погано.

 Безлиста квіткова стріла закінчується довгою китицею квіток, що сидять по одному в пазухах листя, що криє. У китиці налічується 800-1400 квіток. Оцвітина проста, дзвінкова, темного кольору. Плід - куляста коробочка. Насіння вузькокриле, горбкувате. Цвітіння починається на початку квітня, а закінчується у травні. Навесні, як тільки розтане сніг, у цієї рослини дуже швидко розвивається прикореневе листя з квітковою стрілою і протягом 26-30 днів воно досягає 2,5 метри висоти. Наприкінці березня або на початку квітня бджоли беруть з еремуруса нектар і пилок. Мед з нього світло-жовтий прозорий, без аромату, приємний на смак, пилок яскраво-жовтогарячий. Еремурус починає виділяти нектар, як тільки відкриється віночок. Китиця зацвітає знизу. Щодня розкриваються 1-2 горизонтальні ряди квіток. Перші квітки розкриваються о шостій годині, найбільша кількість — в 11—13 годин, а закриваються вони після заходу сонця. Тривалість життя квітки чотири дні. Уся китиця відцвітає за 10-18 днів. О сьомій годині одна квітка виділяла 0,26 міліграма нектару. 13 годин - 0,44 і о 17 годині - 0,53 міліграма. У похмуру погоду нектару виділяється більше, ніж у ясну, особливо надвечір. Найбільше виділення нектару буває за температури 15 градусів і вологості повітря 78 відсотків.

 Еремурус - важлива ранньовесняна дикоросла медоносна рослина, нектаропродуктивність якої в перерахунку на суцільне стояння досягає 180 кілограмів з гектара, але в умовах України вона використовується бджолами для підтримуючого взятку.

 

 

Останнє редагування Середа, 23 листопада 2022 09:07
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Галерея зображень

Детальніше в цій категорії: « Еводія Даніеля Розмарин »