ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваПортрет українського пасічника 2018 року
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Портрет українського пасічника 2018 року

 Завершується 2018 рік, який для пасічників та людей причетних до бджільництва видався напруженим, який не завжди виправдав сподівання покладені на нього. 

 Упродовж останніх місяців на Facebook в групі "Сильна пасіка" проводилась ціла серія опитувань серед пасічників. Питання на різну тематику стосовно бджільництва. Результати, можливо комусь здадуться не достовірними, тому у вас є можливість поставити свою відповідь та вплинути на результат.

 

 

 Ми прокоментуємо результати та спробуємо намалювати портрет українського пасічника 2018 року )).

 Отже, 74% пасічників України не мають свого плану розвитку пасіки, але чітко уявляють , що їм необхідно робити на пасіці, тобто мають невеликий план. Як кажуть: "Краще поганий план, ніж його відсутність". 

 Пройти опитування

 1 plan rozvytku

 

 Пасічники в більшості не є членами якихось об'єднань та спілок, але вони прагнуть до об'єднання. Причиною такого мабуть є те, що ситуація із масовими отруєннями бджіл залишила багатьох на самоті із беззаконням, перед непробивною стіною бюрократії. Об'єднання залишаються єдиною надією де пасічники зможуть узгоджувати свої дії, отримувати кваліфіковану правову допомогу, вирішувати наболілі питання навіть на рівні району чи громади.

Пройти опитування

3 spilka

 Яким би тяжким не видався 2018 рік, але всеж майже 85% пасічників змогли наростити кількість бджолосімей у своїх господарствах. З однієї сторони це хороша новина - пасічники активно працюють, не стоять на місці. Зростання кількості бджолосімей автоматично збільшує виробництво більшої кількості вуликів, рамок та іншого інвентарю, збільшує кількість людей причетних до бджільництва. З іншого боку зростання кількості бджолосімей призводить до зростання кількості бджолопродукції, що не можить не відображатися на її ціні.

Пройти опитування

10 kilkist

 60% пасічників мають стаціонарні пасіки і лише 10% кочові. Це мабуть можливо пояснити так, що для українців пасіка залишається не основним видом діяльності, а є "пасікою вихідного дня". Стаціонарний спосіб ведення бджільництва дає зрозуміти, що більшість пасічників мають основну роботу не пов'язану із пасічникуванням, а пасікою займаються лише у вільний від основної роботи час.

Пройти опитування

 6 pasika

 

 

Половина пасічників продовжують виготовляти вулики власними силами. Добре це чи погано? На нашу думку, якщо враховувати сезонність робіт, то не погано - зимою вулики, а літом мед. Але якщо брати до уваги вузьку спеціалізацію, то краще виробництво інвентарю віддати тим, хто має можливості, ресурси, обладнання. Пасічник повинен зосереджуватися на розведенні бджіл, виробництві бджолопродукції.

Пройти опитування

5 vulyky

 Питання про використання маток де в чому схоже із виробництвом вуликів. Матковивідна справа дуже важлива і відповідальна. Отримувати якісний матеріал можна, коли пасіка має вузьку спеціалізацію спрямовану на вирощення маток.

В Україні  близько 80% пасічників вирощують маток на власних пасіках. І тут виникає запитань більше ніж відповідей. Наскільки якісний матеріал вирощується для власних потреб і т.д.? 

Пройти опитування

11 matkovod

  Абсолютна більшість пасічників України використовують маток місцевих порід. Дуже хочеться вірити, що з кожним роком якість маток аборигенних для України порід буде покращуватися. 

Пройти опитування

7 matky

 Українські пасічники залишаються традиційними пасічниками, які з різних причин не використовують пластикову вощину на своїх пасіках.

Причин декілька:

1. Мало інформації про переваги та недоліки такого продукту;

2. Висока вартість пластикової вощини не дає змогу переходити до масового застосування або навіть до проведення експериментів із її використанням.

Пройти опитування

4 voschyna

 Різні погляди мають і у технологіях пасічникування. Здавалося б в одній і тій же ситуації пасічники поведуться зовсім по різному і кожен буде правий. Як казад один мудрий пасічник з досвідом, що переконувати бджоляра, як правильно розводити бджіл - марна справа. Адже пасічники знаходяться у різних природних зонах, використовують різні типи вуликів, мають різні умови утримання та розведення бджіл, мають різний досвід, мають різних вчителів, читають різні книги...і т.д.))  

Пройти опитування

2 slabka simyia

 

 

 Опитування, яке проводилось серед пасічників стосовно проблем 2018 року дає змогу зрозуміти, що зібрати мед це не така велика проблема, як проблема потім його реалізувати за прийнятною ціною. До того ж не все залежить від пасічника, є безліч проблем, які напряму впливають на результат його діяльності.

Пройти опитування

9 problems

 Однією оз основних проблем пасічників у 2018 році була названа не достатня кількість медоносів, слабка медоносна база. Як це питання вирішували бджолярі можна подивитися на результат опитування.

Пройти опитування

8 medonosy

 

 Підсумовуючи, можна сказати, що український пасічник залишається прихильником традиційних методів бджільництва, у більшості випадків пасіка є одним із додаткових доходів до сімейного бюджету. Пасіка стоїть поряд із господарством. У вільний час від пасічникування робить вулики, рамки, займається висадженням медоносів. Не входить в жодне об'єднання, але із задоволенням готовий об'їднуватися задля вирішення проблемних питань.  Від себе додамо, що пасічники залишаються щирими та працьовитими людьми. 

 Тож маємо надію, що українське бджільництво буде розвиватися не дивлячись на проблеми. Пасічники зможуть підняти його до рівня пасік розвинених країн (Німечиини, Канади, США, Нової Зеландії та ін.) адже українські пасічники найкращі.


 Матеріал від UHBDP (підготувала Оксана Гончарук)

 Медовий бізнес приваблює все більшу кількість людей. У тренді бажання дбати про своє здоров'я та отримувати екологічно чисті продукти.

 Бджільництво задовольняє обидві потреби. Ми бачимо, що виробленя меду - це і додатковий дохід, і основний вид заробітку. Але об`єктивного портрету сучасного бджоляра в Україні немає. Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва провів соціологічне дослідження й дізнався, що бджільництво приваблює, насамперед, чоловіків. Але про все по порядку.

 Проект опитав 350 виробників меду півдня України та створив «Портрет бджоляра проекту UHBDP». Вийшло цікаво, адже:

  • Виробництво меду як основний вид діяльності мають 58% опитуваних.
  • Жінок - 5%, чоловіків - 95%
  • Вікова категорія 50-65 років - це 44%. Треба омолоджувати галузь!
  • Кількість бджолосімей на пасіці: 10-50 сімей - 51%, більше 100 - 22%.
  • Канали збуту меду: роздрібний ринок - 53%, оптовий ринок - 44%, трейдери - 40%, інше - 2%.

 

2018.12.13 bee

 


 Читати: БАКФАСТ — БДЖОЛА РОЗБРАТУ

 Читати: МЕДОНОС, ЯКИЙ Є НОВОЮ НАДІЄЮ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ПАСІЧНИКІВ

 Читати: УКРАЇНСЬКІ ПАСІЧНИКИ ВІДДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ МАТКАМ "КАРПАТКАМ" ТА "УКРАЇНСЬКІЙ СТЕПОВІЙ"

 

 

 

Останнє редагування Вівторок, 26 січня 2021 10:07
Оцініть матеріал!
(4 голосів)