ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваЕкстрене гальмування. ЄС ввів мито на продукт, за продажами якого Україна стала одним зі світових лідерів
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Екстрене гальмування. ЄС ввів мито на продукт, за продажами якого Україна стала одним зі світових лідерів

Фото:European Parliament/Facebook Фото:European Parliament/Facebook

 Євросоюз з 21 серпня повертає мито на імпорт українського меду через перевищення квот.

 З 1 січня 2025 року і до 5 червня 2025 року буде введено нову тарифну квоту для українського меду в розмірі 18 507,32 тонн. Про це повідомляється на ресурсі BIZ.NV.UA з посиланням на сайт Генерального директорату із сільського господарства та розвитку сільських районів Єврокомісії.

 Чинний регламент безмитної торгівлі з ЄС передбачає для України механізм «екстреного гальмування» для семи українських продуктів. Він спрацьовує автоматично, якщо обсяг імпорту досягає середньорічного імпорту, зареєстрованого між 1 липня 2021 року та 31 грудня 2023 року.

 Для меду цей середній показник становить 44 417,56 тонн. Імпорт меду з України від початку 2024 року вже перевищив ці обсяги, стверджують у Єврокомісії.

 Імпорт українського меду в ЄС за останні п’ять років був досить стабільним і становив у середньому близько 49 тис. тонн на рік.

 Раніше повідомлялося, що Україна за підсумками 2023 року стала другим за обсягами постачальником меду до Європейського Союзу.

 У травні 2024 року ЄС змінив правила безмитної та безквотної торгівлі агропродукцією, зокрема й медом.

 Також повідомлялося, що Україна менш ніж за пів року вичерпала квоти на постачання трьох видів агропродукції до Євросоюзу.

 За перші три місяці 2024 року експорт меду склав понад 23 тис. тонн, що в грошовому еквіваленті становить $44 млн. Найбільший попит постійно спостерігається в країнах Європейського Союзу, зокрема в Німеччині, Польщі та Франції, на які припадає майже половина валютної виручки.

 За інформацією УКАБ, Україна протягом кількох років перебуває в топ-5 світових експортерів меду.

Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: За пів року Україна заробила на експорті меду понад $90 млн

Останнє редагування П'ятниця, 23 серпня 2024 13:22
Оцініть матеріал!
(0 голосів)