ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваНова розробка від українських науковців претендує на світове визнання
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Нова розробка від українських науковців претендує на світове визнання

Фото Сильна пасіка Фото Сильна пасіка

 Українські науковці спільно зі студентами кафедри біоресурсів Наддніпрянського аграрного університету завершили дослідження,

 яке тривало 8 років, повідомляють "Аграрні українські вісті".

 Мета дослідження - запобігання накопиченню вологи у вуликах із глухим дном в зимово-весняний період з метою уникнення руйнування оболонок деревних клітин ферментами грибів, що з'являються у вуликах. Для цього була розроблена і впроваджена, на дослідній пасіці в с. Яблуневе, технологія цукрового абсорбування. 
 Зі слів завідувача кафедри Андрія Антоненка учені 8 років дослуджували різні матеріали і вплив на них саме води. Як відомо, звичайна вода, що має хімічну формулу Н²О, є дуже сильним розчинником, здатним розчиняти різноманітні речовини. У свою чергу водні розчини, які містять різні хімічні сполуки, також можуть бути хімічно активними, при чому навіть більш активними, ніж просто вода. Наприклад, розчин звичайної кухонної солі (NaCl) у воді є дуже сильним кородуючим агентом, який здатний руйнувати метали, бетони та інші будівельні матеріали.
 Технологія цукрового абсорбування передбачає заповнення міжрамкового простору (1,2-1,3 см) кубиками цукру-рафінаду на висоту 1/3 медових рамок, починаючи від дна вулика. Як відомо, розміри кубика рафінаду 1,1 см х 1,6 см, що ідеально вписується для заповнення простору. Волога не збирається на дні вулика, а натомість абсорбується кубиками, піднімаючись вгору, це відбувається за рахунок різниці тисків і сил поверхневого натягу води.
 Таким чином, вода не збирається на дні вулика, а бджоли завжди забезпечені водою навіть в період похолодання, коли вильоти бджіл не можливі.
 НАН України вже планує подати результати дослідження на отримання премії Ignoble, церемонія присудження якої щорічно проходить в Гарвардському університеті у жовтні. Щороку присуджується 10 премій у багатьох категоріях, зокрема, таких, як і в Нобелівській премії: з фізики, хімії, медицини, літератури та миру. Крім того, є й інші категорії — такі, як охорона здоров'я, машинобудування, біологія та міждисциплінарні дослідження. 

З першим квітня ;)

 ЧИТАТИ: НОВА ПОРОДА БДЖІЛ ВИВЕДЕНА В УКРАЇНІ

 

Останнє редагування Неділя, 28 квітня 2024 22:00
Оцініть матеріал!
(0 голосів)