ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваУгорщина не продовжуватиме заборону на імпорт меду з України
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Угорщина не продовжуватиме заборону на імпорт меду з України

Beekeeper Krisztian Kisjuhasz works on a beehive in Ladanybene, Hungary, March 23, 2024. REUTERS/Marton Monus Beekeeper Krisztian Kisjuhasz works on a beehive in Ladanybene, Hungary, March 23, 2024. REUTERS/Marton Monus

 Угорщина не продовжуватиме дію заборони на імпорт меду з України, незважаючи на вимоги місцевих виробників, які стверджували,

що дешевий мед з України призвів до падіння цін на місцевому ринку та загрожує їх бізнесу.

 Минулого року уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана ввів заборону на імпорт 24 сільськогосподарських продуктів з України, включаючи зерно, свинину, а також мед. 19 лютого він скасував заборону на імпорт меду, що викликало протести близько 22 000 бджолярів країни.

 Про це заявив угорський міністр сільського господарства Іштван Надь, передає Reuters, що одностороння заборона імпорту не мала позитивного впливу на місцевий ринок, оскільки оптові закупівельні ціни не зросли настільки, на що сподівалися місцеві фермери, в той час як це завдало шкоди компаніям, які упаковували та експортували мед до ЄС.

 За його словами, експортерам меду потрібен український мед, оскільки інакше вони не зможуть виконати контрактні поставки.

 «Оскільки закриття (заборона) більше не могло підтримувати інтереси угорських бджолярів, воно не мало відчутного впливу, ми не хотіли створювати ще більших проблем... тому нам довелося знову відкрити наш ринок», — сказав Надь.

 Коли його запитали, чи розглядатиме уряд можливість повторного запровадження заборони на імпорт, він відповів «ні, оскільки це не має впливу».

 Більшість імпорту меду в ЄС надходить з Китаю та України. Український імпорт становив 25% імпорту меду ЄС у січні-серпні 2023 року, свідчать дані Єврокомісії.

 Кріштіан Кішюхаш, пасічник із села Ладанибене, має 110 вуликів і каже, що поточні оптові закупівельні ціни навіть не покривають його витрат. На початку лютого Кісюхас брав участь у протестах фермерів біля українського кордону.

 «Ми хочемо... не допустити потрапляння українського меду на європейський чи принаймні угорський ринок за дешевими цінами, щоб захистити наш ринок, оскільки ціни застрягли (низькі) вже 2 роки», — сказав він.

 «На жаль, майбутнє буде таким, що пасічники, які цим заробляли на життя, будуть змушені ... влаштуватися на іншу роботу і продовжувати медове господарство як хобі, оскільки ми не зможемо продавати наш мед у великих кількостях, ", - сказав Кісюхас.

 За його словами, найбільшою проблемою, окрім українського імпорту, є дешевий китайський мед, який заполонив ринки ЄС. 

 

Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: РОЗШИРЕННЯ СПІВПРАЦІ МІЖ ДВОМА АГРАРНИМИ НАВЧАЛЬНИМИ ЗАКЛАДАМИ ПОЛТАВЩИНИ

Останнє редагування Середа, 27 березня 2024 08:58
Оцініть матеріал!
(0 голосів)