ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваВ Європі азіатські шершні влаштували геноцид медоносних бджіл
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

В Європі азіатські шершні влаштували геноцид медоносних бджіл

 У Європі занепокоєні поширенням на континенті азіатських шершнів, які бідують на популяцію медоносних бджіл.

Депутати Європарламенту, що репрезентують Італію, закликали Єврокомісію вжити заходів для протидії цій загрозі, повідомляє The Guardian.

 Зазначається, що жовтоногі шершні, поширені в південно-східній Азії, були вперше виявлені в Європі два десятиліття тому. Спочатку вони з'явилися у Франції, а потім поширилися на сусідні країни – Іспанію, Бельгію, Нідерланди, Португалію та Італію. В останній вони спричинили певний хаос, коли у 2012 році почали знищувати місцевих бджіл у північних районах країни.

 Оскільки пчелі життєво важливі не лише для комерційного виробництва меду, а й для підтримки здорової екосистеми, одинадцять депутатів Європарламенту від Італії вимагають від Єврокомісії розробити “конкретні заходи для боротьби з розповсюдженням насекомих шляхом фінансування систем контролю за коштами ЄС”.

 Як зазначив депутат Європарламенту Сальваторе Де Мео, азіатський шершень є “ненажерливим хижаком”, який здатний вбивати до 30 бджіл на день. "З 2004 року це призвело до значного скорочення популяції бджіл у деяких країнах ЄС", - сказав він.

 Сважається, що азіатські шершні (vespa velutina) потрапили до Європи через французький порт Бордо у 2004 році, коли прибули до контейнера з керамікою, імпортованою з Китаю. Тепер збитки від поширення цього інвазивного вигляду коштують французькій економіці близько 31 млн. євро на рік. У Португалії виробництво меду через них скоротилося на 35% за останні роки.

 В Італії насекомі вперше були виявлені в Лігурії, а потім поширилися у П'ємонті, Тоскані, а нещодавно в Емілії-Романьї та Венето. Загальнонаціональні втрати Італії від цього чужинця не підраховані, але відомо, що в регіоні Лігурія виробництво меду скоротилося на 50%. Бджолярі в Тоскані та Венето теж б'ють на сполох.

 “Азіатський шершень атакує кілька вуликів одночасно. Вони вбивають бджіл з неймовірною швидкістю, розчленовують їх і приносять рештки назад у власні гнізда, щоби годувати своїх дитинчат”, – розповідає президент асоціації бджолярів регіону Венето Мікеле Мерідіо.

Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: ГУРТОВА ЦІНА МЕДУ ПРАЙЖЕ В 4 РАЗІ НИЖЧА ЗА РОЗДРІБНУ — ПАСІЧНИК

Останнє редагування Неділя, 10 березня 2024 21:51
Оцініть матеріал!
(0 голосів)