ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваУкраїнська компанія отримала бронзу за інновації у бджільництві
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Українська компанія отримала бронзу за інновації у бджільництві

 Пасічницький виробничо-інноваційний кооператив «ПАВІК» з Черкаської області на міжнародній виставці ApiExpo-2023 (Апімондія), яка тривала у Чилі, отримав бронзову відзнаку

у конкурсі “Інновації в отриманні продуктів бджільництва”.
 Керівник підприємства – відомий український винахідник-бджоляр – Юрій Гуслій отримав бронзову відзнаку (трете місце у світі) за промислову технологію отримання перги. Технологія була створена групою науковців з НУБіП, а кооператив розробив її інструментальне забезпечення. Це – ціла лінійка обладнання для виробництва високоякісної перги у промислових масштабах з мінімальними витратами. Технологія була винайдена 20 років назад, але її практичне впровадження стало можливим лише зараз завдяки зусиллям пана Юрія та його команди.
 Перга, за словами пана Юрія, є одним з найбільш перспективних продуктів бджільництва. Це – ферментований квітковий пилок рослин, який збирають медоносні бджоли, змочують нектаром, складають у комірки стільників, утрамбовують і заливають медом.

 


 Багато людей, які думають про власне здоров’я, купують та регулярно споживають цей цінний продукт бджільництва, а наше обладнання допомагає вагомо збільшити обсяги його виробництва та покращити його якість. Обладнання кооперативу «Павік» для промислового виробництва перги вже активно купують бджолярі по всьому світу. Цей технологічний прорив – результат нашої спільної роботи з провідними вітчизняними науковцями протягом багатьох років. Обладнання має відносно невеликий розмір та може надсилатися поштою. Раді, що воно отримало належну увагу від бджолярів під час 48-го Міжнародного конгресу “Апімондія”, у якому ми беремо участь разом з іншими бджолярами та виробниками”, – ділиться враження Юрій Гуслій.
 За словами керівника медового сектору Проєкту USAID Руслана Маркова під час виставки ApiExpo-2023 продукція кооперативу «ПАВІК» показала свою конкурентоздатність та інноваційність. Бджолярі з усього світу роздивляються зразки його обладнання, надають їм максимально високу оцінку та цікавляться можливістю їх придбати для використання на власних пасіках. Шкода, що переваги цієї технологія виробництва перги ще недостатньо оцінені вітчизняними бджолярами, які мають великий потенціал для збільшення виробництва перги завдяки її впровадженню. На сьогодні відповідне обладнання більше купують закордонні пасічники.
 Перга – дуже цінний продукт, виробництво якого може вагомо збільшити рентабельність роботи професійних українських пасік. Якщо середня гуртова ціна бджолиного обніжжя (пилку) на вітчизняному ринку зараз складає близько 200 гривень за 1 кг, то ціна на пергу сягає 1000 гривень за 1 кг. Тобто, доходи від виробництва перги є у кілька разів вищими за доходи при виробництві бджолиного обніжжя при майже співставних витратах. Сподіваємося, що поширення інформацію про міжнародні здобутки компанії «ПАВІК» сприятимуть і збільшенню масштабів впровадження промислової технології виробництва перги на території України”, – каже Руслан Марков.
 Нагадаємо, за сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України" 10 виробників обладнання для бджільництва, бджолярі та представники Спілки пасічників України брали участь у міжнародній виставці “ApiExpo”, яка тривала 4-8 вересня у Сантьяго (Чилі).
 До складу делегації увійшли представники 10 експортоорієнтованих українських мікро-, малих та середніх підприємств – компаній з переробки меду та інших продуктів бджільництва, виробників обладнання для бджільництва та постачальників ІТ-послуг для бджолярів. До складу делегації також увійшли два представники керівних органів Спілки пасічників України, а також два профільних представники Проєкту USAID.

Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: НА ПОЛТАВЩИНІ ПЛАНУЮТЬ ЗБУДУВАТИ МЕДОВИЙ ЗАВОД

 

Останнє редагування Субота, 16 вересня 2023 23:11
Оцініть матеріал!
(0 голосів)