ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваВтрата бджіл може призвести до дефіциту меду та появи підробок — пасічник
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Втрата бджіл може призвести до дефіциту меду та появи підробок — пасічник

 Через війну в Україні було знищено близько 30% медоносних територій та бджолиних роїв.

Це призвело до зменшення виробництва меду в країні, що може спричинити зростання цін на мед. Про це розповів представник галузі Андрій Горбонос, пише УНН.

 

 «Час вже бити в набат, щодо бджільництва. Бо третина сільськогосподарського врожаю залежить від бджіл, а на сьогодні вже 30% медоносних територій знищено і недоступно для пасічництва. І ми таким чином втрачаємо від 20 до 40% потенційного плодоовочевого врожаю культур. Бо головна мета та призначення бджоли — це запилення культур, мед — це теж важливо, але, на мою думку, це на 2-му місці», — зазначив Андрій Горбонос.

 Він додав, що на сьогодні через втрату медоносних територій іде й втрата бджолиних роїв. Через це у майбутньому може бути дефіцит плодоовочевих культур. Бо кількість запилення буде низькою, відповідно, і ціни будуть вищими на ці культури.

«У звʼязку з цим буде дорожчати мед. Тут спрацюють кілька факторів. Перше, це, звичайно, війна, бо меду буде менше, попит буде менше і доходів буде менше. Тому, щоб надолужити ці доходи, які були до війни, пасічники змушені будуть підвищувати ціну на мед», — пояснив пасічник.

 На ціноутворення буде впливати й соціально-економічна проблема, повʼязана з цінами на експорт.

«Ще до війни й зараз під час війни є експорт меду. З одного боку, це прекрасно, що ми входили у ТОП-5 експортерів меду по всьому світову, і наш мед високої якості дуже цінувався на будь-якому кондитерському виробництві будь-якої країни світу. Але свій мед ми продавали за кордон виключно як сировину, і великі трейдери купували за безцінь цей мед у пасічників», — сказав Андрій Горбонос.

 Він повідомив, що вартість меду на звичайному ринку в 7 разів дорожча, ніж та вартість, за якою купували трейдери. Також, окрім підвищення цін, може виникнути дефіцит продукції.

«Через окупацію територій може виникнути дефіцит меду. Проте думаю, скоріше може настати дефіцит якісного меду. Бо якщо утворюється дефіцит чогось, то зʼявляється варіант потрапляння на ринок підробок, для того, щоб покривати такий дефіцит. Тому якісного меду може бути й дефіцит, але якщо людина не сильно переймається його якістю, то це вже інша річ», — заявив бджоляр.

kurkul.com

Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: УКРАЇНА ЗАРОБИЛА НА ЕКСПОРТІ МЕДУ ДО ЄС 120 МЛН ДОЛАРІВ

 

 

Останнє редагування П'ятниця, 28 липня 2023 08:36
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)