ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваUSDA схвалило першу в світі вакцину для медоносних бджіл
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

USDA схвалило першу в світі вакцину для медоносних бджіл

Фото: Деніел Акер/Bloomberg Фото: Деніел Акер/Bloomberg

Міністерство сільського господарства США (USDA) видало умовну ліцензію на вакцину, яка допомагає захистити медоносних бджіл від смертельного бактеріального захворювання,

оголосила в середу американська біотехнологічна компанія Dalan Animal Health.

 

 Чому це важливо: Dalan розробив першу в світі вакцину для медоносних бджіл, намагаючись зупинити поширення американського гнильця, спричиненого бактерією Paenibacillus larvae, яка може послабити та знищити бджолині сім'ї. Про це повідомляє інтернет ресурс Axios.com з посиланням на Guardian.

 

 

 У США та інших країнах спостерігається зменшення кількості бджолиних сімей, які відіграють важливу роль у сільському господарстві.
 Збільшити масштаб: «Одна третина світового запасу їжі залежить від запилення, і здорові бджолосім'ї. яких використовують у промисловлму запиленні культур, є важливими для забезпечення високої врожайності», — зазначив Далан у своїй заяві.

 «Однак медоносні бджоли страждають від американського гнильця, оскільки раніше не було безпечного та стійкого рішення для профілактики захворювання. У США та Канаді необхідно повідомляти про явні клінічні випадки американського гнильця, і єдиний метод лікування полягає в спалюванні бджіл, інфікованих вуликів та обладнання».
 Як це працює: за словами Далана, вакцина, що містить убиті цільноклітинні бактерії Paenibacillus larvae, вводиться шляхом змішування її з кормом для бджоломаток, який споживають робочі бджоли.

 «Вакцину вводять у маточне молочко робочі бджоли, які потім годують нею матку», — сказав Далан. «Вона ковтає це, і фрагменти вакцини відкладаються в її яєчниках. Після контакту з вакциною личинки, що розвиваються, мають імунітет, коли вони вилуплюються».
 Дослідження показали, що вакциновані матки були більш стійкими до інфекції, і це забезпечувало імунний захист для їх потомства.
 Що вони кажуть: «Це захоплюючий крок вперед для бджолярів, оскільки ми покладаємося на терапію антибіотиками, яка має обмежену ефективність і вимагає багато часу та енергії для застосування у наших вуликах», — сказав власник Тревор Таузер, член правління Асоціації бджолярів штату Каліфорнія в заяві про вакцину.

 «Якщо ми зможемо запобігти інфекції у наших вуликах, ми зможемо уникнути дорогого лікування та зосередити свою енергію на інших важливих елементах підтримки здоров’я наших бджіл».
 Що ми спостерігаємо: Далан заявив, що планує розробити вакцини проти «інших хвороб медоносних бджіл і інших галузей, таких як вирощування креветот, борошняних  черв’яків та комах, які використовуються в сільському господарстві».

 Рамеш Сагілі, професор бджільництва в Університеті штату Орегон, який не брав участі в дослідженні вакцини Damal, сказав журналу Popular Science, коли останнє дослідження вакцини для медоносних бджіл було опубліковано в жовтні, що він дуже хотів побачити, як це все витримає імунітет бджіл, у довгостроковій перспективі.
 Підсумок: «Бджоли перебувають під великою загрозою через сукупні наслідки зміни клімату, інтенсивного сільського господарства, використання пестицидів, втрати біорізноманіття та забруднення», — сказав голова Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Хосе Граціано да Сілва.

 Відсутність бджіл становила б загрозу для культур, які залежать від запилення, глобальної продовольчої безпеки та харчування людей, зазначає Граціано да Сілва.

Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: "ВІЙНА НЕ ЗАБРАЛА У МЕНЕ ЛЮБОВ ДО БДЖІЛ"

 

Останнє редагування Понеділок, 09 січня 2023 19:31
Оцініть матеріал!
(0 голосів)