ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваЯкою буде ціна на мед у 2022 році?
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Якою буде ціна на мед у 2022 році?

 Минулого року закупівельна ціна на мед помітно зросла. Утім, переважна частина продажів – це експорт, а війна, блокування портів та інші логістичні труднощі можуть призвести до обмеження закордонних продажів.

Це сприятиме зменшенню закупівельних цін, повідомляє StilnykUA.

 З іншого боку, через окупацію та бойові дії, що призводять і до знищення пасік, згідно з оцінками фахівців компанії “Знатний Мед”, цього року буде зібрано на 30% менше меду.

 Також є проблеми і з медозбором. Так, наприклад, у деяких областях заборонено перебувати у лісі, тому території, куди можна кочувати з пасіками, обмежено. Також, наприклад, соняшник наразі не є пріоритетною культурою для посіву.

 Таким чином, у разі налагодження експорту, пропозиція буде меншою, а ціна на мед зросте. На думку голови спілки пасічників Полтавщини Наталії Сенчук, мед у 2022 році має подорожчати на 10%.

 “В нашій області мовби спокійно, але є місця, куди заборонено виїжджати, наприклад, по лісах. Заборонено в ліси не тільки з пасікою їхати, а ходити навіть. Тільки з причини неможливої кочівлі може бути зниження виробництва. У цьому році вже оптові закупівлі торішнього меду по всій Україні – 62-63 гривні за кілограм. Якщо буде мало меду, то, звичайно, і ціна зросте. Оптова ціна може бути і за 70 гривень за кілограм. У деяких регіонах люди покинули пасіки. Це Харківська область, також Луганська, Донецька. Ми втратимо бджіл. І це призведе до того, що ми втратимо частину меду”, – говорить Наталія Сенчук.
 Від себе додамо, що ціну формує попит - пропозиція. Враховуючи, що на внутрішньому ринку ціна на мед вже довгий час майже не змінювалася, а через війну і загальне зниження купівельної спроможності населення попит зменьшиться, то ціни на мед можливо і залишаться на рівні минулого року. 
 

 

 

Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: ЧИ ЗМОЖУТЬ БДЖОЛЯРІ ОТРИМАТИ ДОТАЦІЇ ЦЬОГО РОКУ?

Останнє редагування Четвер, 19 травня 2022 13:21
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Схожі матеріали (за тегом)