ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваВесняні роботи на пасіці: чому бджіл варто підгодовувати, навіть якщо у вуликах є мед?
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Весняні роботи на пасіці: чому бджіл варто підгодовувати, навіть якщо у вуликах є мед?

Фото від familienimkereimullermeissner Фото від familienimkereimullermeissner

 Почалися перші теплі весняні дні і бджоли починають обліт. У цей час бджолярам варто провести огляд пасік, оцінити, як перезимували бджоли та провести кілька важливих процедур. Що варто зробити вже сьогодні – читайте далі на SEEDS.

 Перше завдання пасічника навесні – генеральне прибирання. Потрібно очистити вулики від мертвих бджіл, або так званого підмору. Також варто проконтролювати стан здоров’я бджолосімей і підлікувати бджіл, де це необхідно.

 Оцінити стан сімей можна не лише шляхом огляду вулика, а й шляхом спостереження за обльотом. Сильні сім’ї літають більш енергійно, після обльоту починають чистити вулики від трупів бджіл та сміття. У слабких бджолосім’ях бджоли можуть довго повзати по стінках вулика чи льотках замість здійснення активного обльоту.

 Ще один важливий момент – підгодовування цукровим сиропом. Це роблять двічі на рік – восени і навесні. Навесні це потрібно зробити, навіть якщо у бджолосімей залишився мед.

 “Деякі бджолярі-початківці вважають, що якщо в рамках залишився мед, то підгодовувати бджіл навесні необов’язково. Це не так. Ми годуємо бджіл зараз не для того, щоб мати кормову базу, а для того, щоб “розворушити” сім’ї після зимівлі, для кращого розвитку сім’ї. Поки немає взятку, бджолам потрібні так звані стимулятивні підгодовування, які створюють імітацію взятку. Це стимулюватиме матку до відкладання яєць та швидшого нарощування сім’ї. Робити такі підгодовування варто часто, але незначними порціями сиропу. Наприклад, по 0,5 – 1 літра на сім’ю 3 – 5 разів з інтервалом у день – два. Таким чином сім’ї стають сильнішими і вже мають ресурс для першого медозбору”, – розповідає бджоляр з Полтавщини Анатолій Треус.

 Якщо для осінньої підгодівлі сироп готують у пропорції води до цукру 1 до 2, то навесні – 1 літр води на 1,5 кілограма цукру, радить бджоляр.

 “Також під час розширення сімей навесні я зазвичай не ставлю пусті рамки, а заливаю стільники сиропом. Цю рамку з сиропом варто встановлювати біля рамки з розплодом, тоді бджоли виберуть сироп і бджоломатка відразу засіменить її”, – говорить пасічник.

Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАПИЛЕННЯ ПЛОДОВО-ЯГІДНИХ КУЛЬТУР

Останнє редагування Вівторок, 12 квітня 2022 11:51
Оцініть матеріал!
(0 голосів)