ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваМед можна використовувати для виготовлення потужних комп’ютерних чіпів
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Мед можна використовувати для виготовлення потужних комп’ютерних чіпів

 Чи може мед запропонувати рішення для глобального дефіциту напівпровідників - і допомогти скоротити електронні відходи в цьому процесі?

 Нове дослідження в Сполучених Штатах припускає, що мед можна використовувати для створення екологічно чистого комп’ютерного чіпа, який може обробляти та зберігати дані, імітуючи людський мозок повідомляє EURONEWS.

 Деякі називають майбутнім комп’ютерів, так звані нейроморфні системи набагато швидше і споживають набагато менше енергії, ніж традиційні комп’ютери.

 Тепер інженери Університету штату Вашингтон (WSU) продемонстрували один із способів зробити їх більш органічними.

 Вони виявили, що з меду можна зробити мемристор – компонент, схожий на транзистор, який може не тільки обробляти, але й зберігати дані в пам’яті.

 «Це дуже маленький пристрій із простою структурою, але він має дуже схожі функції з нейроном людини», — сказав Фен Чжао, доцент Школи інженерії та комп’ютерних наук WSU і відповідний автор дослідження.

 «Це означає, що якщо ми зможемо інтегрувати мільйони або мільярди цих медових мемристорів разом, то їх можна перетворити в нейроморфну ​​систему, яка функціонує так само, як людський мозок».

 Наслідування мозку людини
 Висновки були опубліковані в випуску Journal of Physics D за минулий місяць, але цього тижня були оприлюднені лише Університетом штату Вашингтон.

 Для дослідження дослідники переробили мед у тверду форму і затиснули його між двома металевими електродами, щоб імітувати людський синапс – невелику кишеню простору між двома нейронами, де інформація передається від одного до іншого.

 Вони виявили, що біорозкладний медовий мемристор міг імітувати людські синапси та їх здатність дуже швидко вмикатися та вимикатися, зберігаючи при цьому певну інформацію.

Мед не псується. Це означає, що ці комп’ютерні мікросхеми будуть дуже стабільними та надійними протягом дуже тривалого часу.
Фен Чжао - доцент Школи інженерії та комп'ютерних наук Університету штату Вашингтон

 Вони побудували медовий мемристор приблизно такої ж ширини, як людське волосся.

 Надалі команда планує розробити їх у нанорозмірі, приблизно 1/1000 людської волосини, і об’єднати багато мільйонів або навіть мільярди разом, щоб створити повну нейроморфну ​​обчислювальну систему.

 Людський мозок має понад 100 мільярдів нейронів, серед яких понад 1000 трильйонів синапсів або зв’язків.

 Кожен нейрон може як обробляти, так і зберігати дані, що робить мозок набагато ефективнішим, ніж традиційний комп’ютер, і розробники нейроморфних обчислювальних систем прагнуть імітувати цю структуру, пояснила команда .

 Кілька компаній, включаючи Intel і IBM, вже випустили нейроморфні мікросхеми, які мають еквівалент понад 100 мільйонів «нейронів» на чіп, але це ще не близько до числа в мозку.

 «Відновлювані та біорозкладні»
 Чжао та його команда також розглядають можливість використання білків та інших цукрів, таких як ті, що містяться в листі алое вера, але він бачить великий потенціал у меді.

 «Мед не псується», — сказав він. «В ньому дуже низька концентрація вологи, тому бактерії не можуть вижити в ньому. Це означає, що ці комп’ютерні мікросхеми будуть дуже стабільними та надійними протягом дуже тривалого часу».

 Дослідники кажуть, що розроблені ними чіпи з мемрісторами з меду повинні також витримувати низькі рівні тепла, що виробляються нейроморфними системами, які не так нагріваються, як традиційні комп’ютери.

 Важливо, що медові мемристори допоможуть зменшити електронні відходи шляхом «створювання відновлюваних і біорозкладних нейроморфних систем», сказав Чжао.

 «Коли ми хочемо утилізувати пристрої за допомогою комп’ютерних чіпів із меду, ми можемо легко розчинити їх у воді», – сказав він.

 Це також означає, попередив він, що, як і звичайні комп’ютери, користувачам все одно доведеться уникати проливання кави на них.

 Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: РОСІЙСЬКИХ ПАСІЧНИКІВ ВИКЛЮЧИЛИ З МІЖНАРОДНИХ БДЖОЛЯРСЬКИХ АСОЦІАЦІЙ

 

Останнє редагування Вівторок, 12 квітня 2022 17:06
Оцініть матеріал!
(0 голосів)