ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваЧудовий сезон для херсонських бджолярів
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Чудовий сезон для херсонських бджолярів

 Минуле літо порадувало здобутками не тільки аграріїв, а й бджолярів Херсонщини. Причому якщо для хліборобів рясні зливи першої половини сезону були неабияким випробуванням, то для власників бджолосімей і для самих корисних комах пішли тільки на користь.

«Сезон виявився для нас чудовим. Рясно цвіла біла акація, після дощів було багате різнотрав’я і високий травостій. Тільки акацієвого меду зібрав 25 кілограмів з бджолосім’ї – торік було значно менше. Одне слово: є дощі – є мед», — підсумовує представник знаної сімейної династії пасічників з села Таврійського на Голопристанщині Юрій Лавриненко повідомляє Новий день.

 У Юрія Миколайовича велику пасіку тримав батько, та й дорослий син уже двадцять вуликів має. Але він зацікавлений, аби пасік додавалося по всьому півдню України. Тому налагодив вирощування й продаж маточних бджолосімей – чотирьох рамок із молодою «царицею» (їх називають пакетом). Перенеси такий пакет до вулика, й культурні комахи одразу почнуть його обживати, й носити туди пилок. Коштує він – 1-1,2 тисячі гривень, але попит на таку продукцію пасіки стабільний. За сезон Юрій Лавриненко продав близько сотні пакетів. Купують їх здебільшого початківці, тож можна бути певним: пасік на Херсонщині незабаром додасться.

 А що ж із цінами на мед? У роздріб вони зростають: соняшниковий нині коштує 350 гривень за 3 літри, квітковий – 450-500 гривень. А от за трилітрову баночку запашного акацієвого, який не кристалізується, правлять від 500 аж до 900 гривень! Та весь «урожай» з пасіки так не продаси: у рядових споживачів просто немає стільки грошей, аби ласувати медом досхочу. Тому надлишок доводиться продавати перекупам, котрі збувають солодкий продукт за кордон. І вони нагоди поживитися не пропустять: дають усього 49 гривень за кілограм меду, незалежно від того, акацієвий він чи соняшниковий. І це при тому, що минулого року його взагалі брали по 46 гривень за кілограм!


ЧИТАТИ: СІМ’Я СВЯЩЕНИКА З КІРОВОГРАДЩИНИ ЗАЙНЯЛАСЬ БДЖІЛЬНИЦТВОМ ЗАРАДИ ХВОРОЇ ДОНЬКИ

 

 

Останнє редагування П'ятниця, 03 вересня 2021 09:25
Оцініть матеріал!
(0 голосів)