ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваНа Луганщині бджоляр створює «медовий конвеєр»
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

На Луганщині бджоляр створює «медовий конвеєр»

 Бджоляр із Луганщини Микола Титаренко впроваджує “медовий конвеєр”.

Так він називає чергування різних медоносних культур, які по черзі квітнуть неподалік його пасіки у селі Комишне Щастинського району. Наявність різних культур та кормова база з них важливі для отримання якісного меду повідомляє USAID.
 “З травня до серпня біля моєї пасіки квітнуть різні медоносні культури. Раніше пасіка була кочовою, я постійно переїжджав у пошуках кормової бази. Зараз сам створюю її, а вулики стоять стаціонарно на платформах”, - розповідає пан Микола.
 Торік Микола Титаренко із сином отримали по два гектари землі, засіяли їх різними травами - синяком, буркуном, фацелією. Ці культури дають багато нектару. Із синяка пан Микола зібрав насіння – зараз до нього звертаються бджолярі з різних куточків України з проханням придбати. Один кілограм такого насіння коштує 180 гривень. Нещодавно бджоляр обміняв частину насіння на фацелію – вона коштує 70 гривень за 1 кг. Обмін нерівноцінний, але пан Микола не засмучується з того. Каже, що аби землі було на користь, а вона обов’язково віддячить.
 Також бджоляр домовився із місцевим фермером про посів гречки, еспарцету, рапсу.
 “Ми маємо власний “медовий конвеєр”: у травні цвітуть чорноклен, акація, у червні - еспарцет, липа, у липні - соняшник. Цьогоріч перший мед, який ми качали, був з акації та чорноклена. Саме мед з чорноклена називають аристократичним за вишуканий смак”, - каже бджоляр.
 Такий підхід до посіву медоносних культур дозволяє бджоляреві отримувати гарний врожай меду та продуктів бджільництва.
 Нагадаємо, мед Миколи Титаренка під торговою маркою Мед Луганщини можна придбати у мережі супермаркетів “Сім’я”. Проєкт USAID “Економічна підтримка Східної України” допоміг бджоляреві розробити сайт, логотип та брендовані візитівки, фірмові етикетки на фасовану продукцію з меду.
Грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії “Схід економічних можливостей”. Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, покликаних покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проєктів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.


ЧИТАТИ: ОСНОВНУ ЗАГРОЗУ БДЖІЛЬНИЦТВУ В УКРАЇНІ НЕСУТЬ ЗМІНИ КЛІМАТУ

 

Останнє редагування Вівторок, 24 серпня 2021 10:28
Оцініть матеріал!
(0 голосів)