ГоловнаПорадиРобота з бджоламиПеренесення вулика з бджолами на коротку відстань
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Перенесення вулика з бджолами на коротку відстань

 Бджоли мають середній радіус польоту 3 км. Це означає, що вони продуктивно літають по нектар і збирають пилок на відстані до 3 км від свого місцезнаходження.

Потім вони повертаються знову і знову за допомогою складних механізмів навігації. Для цього використовують магнітне поле Землі, поляризацію Сонця і точки місцевості.

 Це стає проблемою, коли є необхідність перемістити бджіл в інше місце на пасіці. Поки що люди просто перевозили вулики з бджолами за межі радіусу польоту 3 км. Потім  залишали там на кілька днів, а потім переміщають їх у їх фактичне місцезнаходження.

 Є ще одна можливість. Так зване підвальне утримання. Бджоли перебувають в темряві 1-2 дня з закритим льотком і відкритим сітчастим дном. Потім вони забувають попереднє місце де вони перебували, і без проблем прилітають на нове місце.

 Обидва методи для мене непрактичні. У кого вже є підходяща ділянка землі або хто хоче посадити бджіл в льох?

 Провівши невелике дослідження в Інтернеті, я натрапив на інший метод в різних блогах і форумах. Я двічі успішно застосовував це.

Переміщайте бджолині сім'ї на короткі відстані

 Льоток закривається ввечері. Це гарантує, що літаючі бджоли теж будуть у вулику. У вулику повинна бути лостатньою вентиляція, щоб бджоли отримували досить повітря.

 Вулик зкріпити натяжним ременем так, щоб ніякі бджоли не могли вийти під час транспортування.

 Потім вулик слід трохи струснути. Кращий спосіб зробити це - поставити їх на візок, а потім відвезти до нового місця. Передбачається, що тряска імітує падаюче дерево, в якому бджоли живуть природно. Таким чином сигналізується, що щось відбувається не те.

 Звичайно, це створює певний ажіотаж в бджолосім'ї. З цієї причини льоток закривається до ранку.

 Потім льоток відкривається рано вранці. Відразу після відкривання вставте в льоток кілька гілок хвойних дерев. Гілки знову створюють плутанину для бджіл. Вони помічають, що щось змінилося.

bee tree

 Перші бджоли нерішуче виповзають з льотка, якщо температура дозволяє. Вони відразу ж повертаються до вулика і облітаються на новомі місці.

 Метод простий, зрозумілий і до того ж економить час.

Jochen автор блогу "Let it Bee - Geschichten eines Imkers" (Німеччина)

 

 

Останнє редагування Вівторок, 23 березня 2021 14:26
Оцініть матеріал!
(0 голосів)