ГоловнаПорадиЗапитання та відповідіЯк часто необхідно змінювати бджоломатку в бджолиній сім'ї?
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Як часто необхідно змінювати бджоломатку в бджолиній сім'ї?

Про заміну бджоломатки у вулику Про заміну бджоломатки у вулику

 Частота зміни бджоломатки в бджолиній сім'ї залежить від декількох факторів, таких як генетика матки, стан популяції та продуктивність сім'ї.

Зазвичай рекомендується змінювати матку кожні 1-2 роки, проте цей термін може змінюватися в залежності від конкретних умов у вулику.

 Одним з головних факторів, які впливають на необхідність зміни матки, є її генетика. Якщо матка має сильну генетику та продуктивність, то вона може залишатися в сім'ї більше 2 років. Однак, якщо матка має слабку генетику та продуктивність, то заміна її може бути необхідною раніше, ніж через 1-2 роки.

 Іншим важливим фактором є стан популяції бджіл в сім'ї. Якщо популяція зменшується або матка показує ознаки слабкості, то заміна її може бути необхідною раніше, ніж через 1-2 роки.

 Нарешті, продуктивність сім'ї також може впливати на необхідність зміни матки. Якщо сім'я продуктивна та показує високу продуктивність, то заміна матки може бути відкладена до наступного сезону.

 В будь-якому випадку, рішення про заміну матки повинно бути прийнято на підставі ретельного спостереження за станом популяції та продуктивністю сім'ї.


ЧИТАТИ: КАТАЛОГ МАТКОВОДІВ

 

 

Останнє редагування Середа, 22 лютого 2023 23:08
Оцініть матеріал!
(0 голосів)