Сайт про бджіл і бджільництво

Еріка

 Еріка (Érica) — великий рід вічнозелених рослин родини вересових. Близько 800 видів чагарників і напівчагарників (зрідка дерев),

поширених в Африці, Середземномор'ї, на островах Атлантичного океану, на Кавказі, півдні України (як декоративна рослина). Найбільше видове різноманіття спостерігається в Південній Африці. Європейські види роду Еріка належать до рідкісних навіть в областях свого природного ареалу.

 Еріка — один з двох (нарівні з рододендроном) найбільших родів родини вересових: число видів у ньому становить понад 800, тобто майже 20 % загального числа видів у родині. Для рослин з цього роду характерні дрібні листки й рясне цвітіння витягнутими дзвоноподібними квітками. Деякі види широко використовуються в декоративному садівництві при створенні об'єктів рекреації з камінням, а також у квітниках, парках, на присадибних ділянках тощо.

 Еріка в Україні у дикому стані не представлена, але добре зимує і є гарним медоносом. У районах, де час її цвітіння збігається з часом вильоту бджіл, вони роблять дуже якісний, дуже темний, майже чорний мед, який за вмістом мінералів багатший за всі види меду, і який у народі називають сосновим медом, хоча сосна сама по собі не є медоносною рослиною. Цей мед є добрим антисептиком. Найкращий збір нектару буде тоді, коли еріка зацвітає весною. В цей часі сильні сім'ї можуть наповнити вулики медом.

Останнє редагування Субота, 01 квітня 2023 20:54
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Галерея зображень