Сайт про бджіл і бджільництво

Лохина

 Лохина (Vaccinium corymbosum) - це листопадний кущ , що досягає 1,8–3,7 м у висоту й ширину.

Часто зустрічається в густих заростях. Темно-глянцево-зелене листя еліптичної форми і довжиною до 5 см. Восени листя стає яскраво-червоним, помаранчевим, жовтим та/або фіолетовим.
 Лохина росте на кущах від 10 см до 4 м заввишки. У виробництві нижчі кущі лохини мають назву «лохина низькоросла» або ж «лохина дика». Високі кущі відомі як «лохина високоросла».
 Медопродуктивність лохини - 12 - 15 кг./га. Мед із лохини дуже якісний, молочного кольору, з карамельним смаком і хвойним запахом.

 Про важливість бджолиного запилення. Бджолине запилення лохини в умовах України підвищує врожайність із 7- 8 т/га до 15 т/га. Щільність вуликів на гектар - від 5 до 12.

 Спостереження за запиленням лохини у присутності диких бджіл (Bombus spp., Halictids bees, Andrenids bees та Xylocopa virginica) і контрольованих медоносних бджіл на малих ізольованих і великих полях у штаті Мічиган, США, показали, що дикі бджоли були основними запилювачами на невеликих полях, на які припадало 58% відвідувань квітів, тоді як медоносні бджоли були основними запилювачами на великих полях, враховуючи для 97% відвідувань. Крім того, було виявлено, що квіти на великих полях відвідували в чотири рази більше бджіл, ніж квіти на маленьких полях. На вагу плодів впливав рівень бджолозапилення та чисельність бджіл, а вага ягід була вдвічі більшою на великих полях порівняно з малими.

 

Останнє редагування Неділя, 19 березня 2023 01:01
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Галерея зображень

Детальніше в цій категорії: « Розмарин Липа широколиста »