Сайт про бджіл і бджільництво

Аммі зубна

 Аммі зубна або аммі виснага (Ammi visnaga) - рослина однорічна з прямостоячим борозенчастим і гіллястим стеблом. Висота його досягає 100 сантиметрів, квітки білі,

нектарники відкриті, вегетаційний період триває близько 200 днів. Дуже цінним є те, що цвітіння аммі припадає на час, коли інші медоноси бджолам майже не дають взятку, а закінчується з настанням заморозків. Завдяки тривалому цвітінню, рясному нектаровиділенню, а також великій кількості рослин на плантації (840 000 рослин на гектарі) аммі зубна дає бджолам багато меду. На одній рослині у середньому розвивається близько 4000 квіток. Кожна із них живе близько тижня, а нектар виділяє 3-4 дні. При сильних східних суховіях нектаровиділення збільшується, сім'ї бджіл приносили по 5-6 кілограмів меду на день.

 Було зафіксовано, що аммі, яка почала квітнути в першій декаді липня, і її відвідували переважно мухи та метелики. У другій декаді настала спекотна, посушлива погода, температура повітря в тіні досягала 37 градусів, і квіти аммі відразу стали добре відвідувати бджоли.

 Мед з аммі має червонуватий відтінок, прозорий і ароматний.

 Для бджільництва, тобто для продовження періоду взятку аммі зубну рекомендується сіяти під зиму та навесні. Під зимовий посів треба проводити сухим насінням при настанні стійкого похолодання, щоб насіння не встигло прорости до початку зими. Навесні аммі висівають одночасно з ранніми зерновими. У цьому випадку насіння спочатку замочують у воді і тримають при кімнатній температурі 6-8 годин, потім зливають воду, а насіння розкладають на мішковині шаром 8-10см. Через 5-6 днів, як тільки у 1-2 відсотків насіння з'являться трохи помітні паростки, насіння просушують на повітрі до сипучого стану і висівають. При пізньому посіві насіння амі проходить стратифікацію в природних умовах, сходи з'являються восени і краще використовують вологу осінньо-зимових опадів, ніж при посіві навесні.

 

 

Останнє редагування Вівторок, 07 грудня 2021 13:13
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Галерея зображень

Детальніше в цій категорії: « Верболіз Софора японська »