ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваПрогноз щодо ціни на мед в 2019 році
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Прогноз щодо ціни на мед в 2019 році

 Прийнятної ціни на мед українські пасічники в 2018 році так і не дочекалися. На те є різні причини, як відомі широкому загалу так і не відомі.

  Спробуємо розібратися в причинах та спрогнозувати ціну на мед на наступний рік.

 

 

 На нашу думку причинами низької ціни на мед є:

1. "Перенасичення" внутрішнього ринку. Цього року пасічники отримали достатню кількість меду в межах минулорічного урожаю, подекуди і більше.  Під "перенасиченням" слід розуміти те, що населення не стало більше його купувати, а що рівень інфляції був настільки високим, що не дав змоги купляти мед в більших об·ємах. Населення купувало товари більш необхідніші, ніж мед. На жаль в Україні мед не відноситься до категорії продуктів першої необхідності. 

 Пасічники притримали більшість меду в очікуванні гарної ціни, але скоріше, що цей мед перейде на наступний рік і вже буде продаватися в новому сезоні, що матиме вплив на ціну.

2. Експортери та скупщики мають ряд проблем - не достатньо потужностей для переробки необхідної кількості меду в Україні оскільки не всі вкладають кошти в їх розширення, мала кількість контрактів, які мають сезонний характер. Тому В Україні накопичується велика кількість меду, який чекає зарубіжних контрактів. До того ж за кордоном існує жорстка конкуренція серед постачальників меду, нажаль українські експортери беруть ринок нижчою ціною.

 Щодо прогнозу ціни на мед на наступний рік.

 Курсові коливання в межах 30-ти гривень за долар в 2019 році, перехідні запаси меду 2018-го року, активність експортерів та населення дають можливість очікувати, що оптова ціна на мед у 2019 році буде коливатися в межах 50 - 70 грн. за один кілограм. Ціна зросте на початку року, коли будуть проходити основні торги (січень - березень) для експорту з можливим "просіданням" ціни до 40 - 50 грн. в розпал сезону відбору меду. 

 А втім, поживемо - побачимо. Ми бажаємо пасічникам не втрачати оптимізму, триматися в гуморі, популяризувати бджільництво, як вид гарного часупроводження, популяризувати продукцію бджільництва, мати гарне здоров`я та радіти разом із своїми близькими.

 


ЧИТАТИ: ЧОМУ ДЕРЖАВА І ПАСІЧНИКИ НА РІЗНИХ ОРБІТАХ

 

 

Останнє редагування Четвер, 31 грудня 2020 15:02
Оцініть матеріал!
(8 голосів)