ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваЯкою буде ціна на бджолопакети навесні 2018 року
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Якою буде ціна на бджолопакети навесні 2018 року

 Весна 2018 року в Україні видалась затяжною, синоптики прогнозують холоди до кінця березня, що не можить не позначитися на якості бджолосімей.

 Вже сьогодні пакетні пасіки України мають деякі проблеми із весняною "зимівлею". Очевидно, що ціни на бджолопакети будуть вищими в порівнянні з 2017 роком.

 Минулого 2017 року пакетні пасіки продавали бджолопакети (3+1) за ціною 800 - 1000 грн., а бджолопакети на 4 рамки за ціною від 900 до 1300 грн. Цього року остаточна ціна на пакети ще не сформувалася, але вже можна знайти оголошення про продаж за ціною 250 - 400 грн. за рамку з розплодом. 

 

 

 За оголошеннями на OLX видно, що ціна на пакети породи бджіл такі:

  • Карніка, Бакфаст - по 1300 - 1500 грн.;
  • Карпатка - 1000 - 1450 грн.;
  • Українська степова - 1200 - 1400 грн.;
  • місцева "Дворова" - 900 - 1300 грн.

 На agro-ukraine в оголошеннях про продаж бджолопакетів можна бачити таку ціну:

  • пакети Українська степова - 1300 - 1500 грн.;
  • Карніка - 1400 - 1600 грн.;
  • Бакфаст - 1400 - 1500 грн.;
  • Карпатка  - 1300 - 1500 грн.
  • місцева бджола в гарній формі від 800 до 1400 грн.

 Що впливає на ціну бджолопакетів в Україні:

1. Погодні умови. Пізня весна не сприяє швидкому нарощенні сили сімей, виникає ризик, що материнські сім'ї будуть дещо ослабленими. Ще на середину березня в більшості регіонів України бджоли не зробили першого очисного обльоту, тоді як минулого перший обліт в центральній Україні відбувся в кінці лютого, в південних регіонах в середині лютого.

2. Великий попит, низька пропозиція. Популяризація бджільництва, поступове (але не достатнє) зростання ціни на мед підштовхнула пасічників до збільшення кількості бджолосімей у своїх господарствах. Великий попит виник у господарств, які минулого року втратили значну кількість бджолосімей від отруєння пестицидами та іншими отрутохімікатами, через недбале їх застосування в агропідприємствах.

3. Порода бджіл. Вже стало традиційним, що породи бджіл, які не типові для нашого регіону (України) (Карніка, Бакфаст) коштують дорожче за місцеві породи (Карпатку та українську степову породи бджіл). 

4. Кількість бджолопакетів. Відомо, що покупці більших партій, постійні покупці мають деякі переваги перед "новачками" та можуть розраховувати на знижки.

 Отже, ціна на бджолопакети ще не сформувалася і остаточною вона стане вже тоді, коли настане стійке потепління та пасічники зможуть оцінити стан сімей після зимівлі.

Є прогнози, що ціна на місцеву породу бджіл дещо зросте, адже "теплолюбиві" породи бджіл ще не пристосовані до "довгих зимових забігів" і не відомо, як вони витримають такі погодні умови. 

Але все ж ми бажаємо кожному пасічнику, щоб його "підопічні" благополучно, цілими і без втрат вийшли після зими та гарного стрімкого розвитку на весні. Всім вдалого сезону!  

P.S. Звертаємо Вашу увагу, що в мережі інтернет, на дошках оголошень з'являється величезна кількість "фальшивих" оголошень. В них продавці вже сьогодні продають пакети, матки, інвентар по заниженим цінам, вимагають передоплату та можуть застосовувати різні способи обману, аби заволодіти вашими грошима. Будьте уважними! Не довіряйте випадковим продавцям, не передавайте гроші із рук в руки, вимагайте якогось письмового підтвердження, розписки для завдатку чи передоплати. Ми знаємо, що праця пасічника не легка, тому будьте обачними! Якщо вам відомі випадки шахрайства, прохання залишати коментарі з контактами тих осіб.  

 


Дивись: Пакетні пасіки

Дивись: Швидкий весняний огляд бджолосімей

 

 

Останнє редагування Вівторок, 26 січня 2021 10:21
Оцініть матеріал!
(5 голосів)