ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваНа Житомирщині бережуть пам'ять про давнє бортництво
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

На Житомирщині бережуть пам'ять про давнє бортництво

 Лісівники ДП «Ліси України» на Житомирщині бережуть пам'ять про давнє бортництво – унікальне ремесло збирання меду від диких бджолиних сімей, які селилися в дуплах старих дерев, званих бортями.

Це один з найдавніших промислів на українських землях. Про це розповіли 13 червня в пресслужбі Столичного офісу. Ближче до 17 століття з'явилася нова форма бортництва – колодне. Замість використання природнього дупла, бортники вміло відокремлювали бджолині гнізда з поваленого буревієм дерева. Потім ці гнізда прилаштовували на інших деревах у лісі або складали серед оброблених колод на спеціальних лісових пасіках. Згодом майстри навчилися самостійно виготовляти колоди та заселяти їх бджолиними роями. Такі штучні борті навіть зараз є дуже ефективними, навіть після винайдення сучасних рамкових вуликів. Колись ці важкі колоди кріпили на високих та міцних деревах, щоб туди прилітали і селилися бджоли.

 Теперішні фахівці відзначають, що для такої справи потрібна була неабияка фізична сила – закріпити на дереві вулик-борть, а потім своєчасно доглядати за ним. На сьогодні переважно використовують спеціальні борті-колоди. Ці штучні вулики мають накриття для захисту бджолиних сімей від негоди – дашок.

 Лісівники розміщують такі борті високо на деревах з великою кількістю гілок. Для кріплення колод використовують міцні мотузки. Щоб піднятися на потрібну висоту під час обслуговування бортей, застосовують спеціальні драбини. Використання бортей-колод не лише зберігає традиції бортництва, а й приносить користь насадженням в лісі. Розміщені на деревах вулики сприяють кращому запиленню рослин. Це забезпечує належне цвітіння та плодоношення багатьох лісових рослин.

Джерело: Житомир онлайн

Допомагаємо Збройним силам України, підтримуємо розвиток нашої економіки.

 Все буде Україна!


ЧИТАТИ: ФЕРМЕР ІЗ СУМЩИНИ СТВОРИВ БЕЗРАМКОВИЙ ВУЛИК ДЛЯ БДЖІЛ

Останнє редагування Понеділок, 17 червня 2024 15:57
Оцініть матеріал!
(0 голосів)