ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваНа яких землях можна розміщувати пасіку?
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

На яких землях можна розміщувати пасіку?

  • Автор  Олена Смоляк
  • Середа, 04 серпня 2021 00:05

 Ви питаєте – ми відповідаємо. Продовжуємо публікувати відповіді на земельні питання, що надійшли на нашу лінію «Земельна консультація».

  Питання:

 На яких землях можна розміщувати пасіку?

 Коротка відповідь:

 Законодавством чітко не визначені категорії земельних ділянок на яких дозволено, або заборонено ставити пасіки (займатися бджільництвом).

 Тому, ставити пасіки можливо на землях для ведення фермерського господарства, особистого селянського господарства та товарного сільськогосподарського виробництва.

 Разом з цим, при встановлені пасік слід враховувати всі діючі законодавчі обмеження, що впливає на вибір необхідного складу угідь.

 Як вже попередньо зазначалось, земельна ділянка однієї категорії може включати в себе різні склади угідь: рілля, пасовища, багаторічні насадження тощо.

 Окрім викоритсання земельної ділянки відповідно до її цільового призначення (категорії), враховувати також необхідно й склад угідь.

 Так, на ріллі заборонено закладати багаторічні насадження, а пасовища заборонено розорювати.

 Тому, якщо бджільництво передбачає закладення багаторічних насаджень (наприклад, при оформлені стаціонарних пасік), слід звернути увагу, щоб склад угідь відповідав функціональному використанню земельної ділянки.

 Повна відповідь:

 Разом з цим, такі вимоги не застосовуються до кочових пасік.

 Діяльність фізичних та юридичних осіб, які займаються бджільництвом регулюється, зокрема, ЗУ «Про бджільництво» від 29.09.2013.

 Так, ст. 15 Закон України «Про бджільництво» передбачено, що фізична, чи юридична особа розміщують пасіки на:

  • земельних ділянках, які належать особам на правах власності;
  • земельних ділянках, які належать особам на праві користування;
  • земельних ділянках інших власників або користувачів (за їх згодою);
  • на землях лісового фонду (Лісового кодексу України).

 Наразі законодавство не встановлює обмежень щодо категорій земельних ділянок на яких можна чи заборонено займатись бджільництвом. Проте, проаналізувавши деякі положення законодавства, можемо дійти висновку про існування певних обмежень, щодо можливості розміщення пасіки на ріллі чи пасовищі.

 Відповідно до положень п.1.1. Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб бджіл, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 30.01.2001 № 9, за виробничим напрямком пасіки розрізняють:

  • Медотоварні - призначені для одержання продуктів бджільництва (товарного меду, воску бджолиного, прополісу, маткового молочка, бджолиної отрути, збору пилку);
  • Запилювально-медові, де бджоли використовуються для запилення садів, ягідників і ентомофільних сільськогосподарських культур і для виробництва меду;
  • Запилювальні пасіки - призначені для запилення бджолами культур закритого ґрунту (в теплицях, парниках тощо);
  • Репродукторні (розплідники) - для відтворення бджіл (виведення бджоломаток, виробництва пакетів бджіл і збору маткового молочка);
  • Племінні - для розмноження, поліпшення і виведення бджіл певної породи, зберігання генофонду бджіл, що існує, виведення племінних бджоломаток, виробництва пакетів бджіл і збору маткового молочка;
  • Карантинні - для витримування бджіл у карантині.

 З урахуванням зазначеного можна дійти висновку, що пасіку можна також розміщати на землях сільськогосподарського призначення наданих для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства чи особистого селянського господарства зі складом угідь «багаторічні насадження», або у власному господарському подвір’ї.

 Разом з цим, при виборі земельної ділянки для розміщення пасіки необхідно врахувати положення Розділу 1 «Вимоги щодо розміщення і облаштування пасік» Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб бджіл, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 30.01.2001 № 9, а саме:

  • Пасіки розміщують у благополучній щодо заразних хвороб бджіл місцевості, у сухих, освітлених сонцем, захищених від вітрів місцях, на відстані не ближче 500 м від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередач, не менше 1 км від тваринницьких і птахівницьких будівель і 5 км від воскопереробних заводів, підприємств кондитерської і хімічної промисловості, аеродромів, військових полігонів, радіолокаційних, радіо- і телетрансляційних станцій та інших джерел мікрохвильового випромінювання. Відстань від товарної пасіки до репродуктивної і карантинної повинна бути не менше 7 км.
  • Територію стаціонарної пасіки огороджують, обсаджують плодовими деревами і кущами.
  • Відведення земельних ділянок для розміщення такої пасіки необхідно погоджувати з органами державного управління з питань ветеринарної медицини і місцевими органами влади.
  • При розміщенні пасіки на присадибній ділянці (подвір'ї) огорожа повинна бути заввишки не менше 2,5 м для підвищення рівня льоту бджіл.

 З урахуванням зазначеного, слід звернути увагу на те, що на землях зі складом угідь «пасовища» або за категорією «для сінокосіння та випасання худо» закладати багаторічні засадження заборонено.

За матеріалами UHDPB


ЧИТАТИ: НА ПОЛТАВЩИНІ ЗГОРІЛИ ДЕСЯТКИ ВУЛИКІВ

 

Останнє редагування Середа, 04 серпня 2021 00:13
Оцініть матеріал!
(0 голосів)