ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваСитуація, яка сталася з птахами у заповіднику «Асканія-Нова», за два місяці може повторитися з бджолами
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Ситуація, яка сталася з птахами у заповіднику «Асканія-Нова», за два місяці може повторитися з бджолами

В Україні існує висока імовірність масового отруєння бджіл пестицидами В Україні існує висока імовірність масового отруєння бджіл пестицидами

 В Україні ніхто не знає реальної картини застосування пестицидів. Ситуація, яка відбулася в заповіднику «Асканія-Нова» підтверджує,

що в Україні майже повністю відсутній моніторинг використання засобів захисту рослин, пише SEEDS.

 Про це розповів Олександр Кравчук, заступник директора державного підприємства «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л. І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України» під час круглого столу на тему: «Проблемні питання, які виникають під час застосування засобів захисту рослин», проведеного Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за участі наукових установ та профільних асоціацій.

 

 

 На території заповідника «Асканія-Нова» знайшли мертвими 218 сірих журавлів, які занесені до Червоної книги України. У зразках патологоанатомічного матеріалу, який відібраний від загиблих птахів виявлено бродіфакум. Це антикоагулянт з групи кумаринів, що застосовується як родентицид (отрута) проти всіх видів гризунів.

 «Факт отруєння родентицидом цих птахів доведено. Очевидно, що в цій зоні не можна застосовувати препарати такого класу. Крім того, застосування цього препарату має здійснюватися спеціалізованими загонами, які для цього підготовлені», – вважає Олександр Кравчук.

 В свою чергу Владислава Магалецька, голова Держпродспоживслужби розповіла, що Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області було проведено позапланові перевірки 49 господарств, які здійснюють свою діяльність у межах біосферного заповідника «Асканія-Нова».

 «У 27 господарствах були виявлені порушення законодавства у сфері захисту рослин, а саме: відсутність допусків (посвідчень) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами, журналів обліку пестицидів та агрохімікатів. Зазначеним суб’єктам господарювання надано приписи щодо усунення виявлених порушень», – додала експерт.

 В період інтенсивного використання інсектицидів на посівах медоносних рослин виникає загроза отруєння бджіл пестицидами, що є результатом порушень правил санітарних вимог застосування пестицидів як сільгоспвиробниками, так і пасічниками.

 «Ми ведемо неформальний моніторинг протягом останніх трьох років. Як бачимо, історія про те, що бджолам шкодять виключно неонікотиноїди, м’яко кажучи, не підтверджена. Бджолам шкодить неправильне застосування будь-яких інсектицидів і їх абсолютна неузгодженість із роботою пасічників», – розповів Олександр Кравчук.

 Під час круглого столу Владислава Магалецька додала, що через 2 місяці в Україні буде схожа ситуація, як в заповіднику «Асканія-Нова» – отруєння бджіл пестицидами. «На власні очі бачила, не в одній області України, коли бджоли були дезорієнтовані. Обприскування відбувається вдень, а не вночі. Без попередження тих, хто утримує пасіки», – пояснила голова Держпродспоживслужби.

 Водночас Олександр Кравчук акцентував питання на двох проблемах, які потрібно вирішити сьогодні – це моніторинг і посилення відповідальності за застосування пестицидів. «Назріло питання до достовірності результатів лабораторних досліджень, які отримують наші виробники сільськогосподарської продукції в системі лабораторій: в Держпродспоживслужбі, в лабораторних центрах МОЗ.

 Ми часто стикаємося з недостовірними результатами. Люди роблять задешево аналізи, а потім отримують великі проблеми», – зазначив заступник директора державного підприємства «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л. І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України».

 Крім того, як підкреслив Владислав Седик, перший заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, проблема неправильного використання пестицидів полягає у недостатньому рівні освіти.

 «Якщо агроном дав команду зробити подвійне дозування, щоб був подвійний ефект – це питання компетенції. Якщо співробітник, який руками кидає препарат першої групи токсичності і паралельно їсть яблуко – це питання освіти.

 Якщо препарат зареєстрований для застосування на зернових культурах, а з ним йдуть на овочі – це порушення законодавства і це треба пояснювати. Потрібно проводити відповідні навчання та екзамени», – пояснює перший заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.


ЧИТАТИ: УКРАЇНА МОЖЕ ЗАЛИШИТИСЯ БЕЗ МЕДУ

 

 

Останнє редагування Вівторок, 23 березня 2021 14:03
Оцініть матеріал!
(0 голосів)