ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваВідроджують давню традицію: на Поліссі добувають мед диких бджіл
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Відроджують давню традицію: на Поліссі добувають мед диких бджіл

Бортник Анатолій Скумін / Фото Ukraїner Бортник Анатолій Скумін / Фото Ukraїner

 На Поліссі добувають мед диких бджіл і відроджують традицію.

 Бортництво — давній промисел добування меду диких бджіл, що донедавна вважався частково втраченим. В густих лісах українського Полісся цю професію досі передають з покоління в покоління, поступово відроджуючи традицію.

  Цінність бортництва і в продуктах бджільництва, і в збереженні лісових бджіл та загальної екосистеми регіону. Ukraїner розповів про бортника Анатолія Скуміна з села Хочине на території Поліського природного заповідника.

 "Займаюся цим для того, щоб зберегти лісову бджолу. Це в нас тільки зосталося, на Поліссі, ще в Білорусі займаються і в частині Рівненщини. У цих краях десь до 500 бортей ще є.  Я вважаю, що бортництво треба берегти — і для людей корисно, і для себе корисно", – розповів бортник Анатолій Скумін.

 Труднощі у праці з дикими бджолами
 Складність праці з дикими бджолами призвела до заміщення бортництва рамковим бджолярством у вуликах. Проте через масові обробки сільських угідь хімікатами бджоли втікають роїтися назад до лісів.

 Сьогодні там є багато сприятливих чинників для їхнього продуктивного роїння: старі ліси прочистили і вирізали, на їхньому місці виростає багато молодняку, а також квітучих медоносних рослин у заповіднику.

 Мед лісових бджіл – унікальний

 Лісові бджоли мають доступ до великої кількості трав та квітів, які важко культивувати в сільському господарстві. Тож зовнішній вигляд і властивості їхнього меду інші, що, разом із унікальністю роботи, робить його ціннішим за звичайний мед.

 Ні, ми лісовій бджолі не дамо тут вимерти. Вона в нас буде все більше і більше оживати, – сказав Анатолій Скумін.

 Зауважимо! Щороку бортництво входить до рейтингів світових видань як професія, що зникає. У грудні 2020 року культуру бортництва Білорусі та Польщі внесли до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства, а українське бортництво з 2018 року – у Національному переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

 На українське Полісся все частіше приїздять дослідники з Польщі, Латвії та Німеччини, а Анатолій Скумін приймає гостей та допомагає їм зрозуміти, що відбувається із бортництвом в Україні.

Більше про Анатолія Скуміна та бортництво: відео Ukraїner


Довідка. Ukraїner — волонтерський медіапроєкт, який у дослідницьких експедиціях відкриває справжню, несподівану, цікаву та автентичну Україну і презентує її у світі.
Раніше Ukraїner розповідав про бортників із Селезівки та Князівки. Анатолій Скумін став одним із героїв повнометражного фільму Ukraїner.

За матеріалом 24tv.ua 

 

 

Останнє редагування Неділя, 14 березня 2021 22:20
Оцініть матеріал!
(0 голосів)