ГоловнаМультимедіаНовини бджільництваМайже 75% меду у світі забруднено пестицидами
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Майже 75% меду у світі забруднено пестицидами

 Близько 3/4 меду в усьому світі забруднено пестицидами, які, як відомо, шкодять бджолам.

Про це повідомляє kurkul.com з посиланням на epochtimes.com.ua.

 Хоча рівень інсектицидів знаходиться в межах діапазону, що вважається безпечним для споживання людиною, але він досить високий, щоб викликати серйозні проблеми для бджіл. А те, що погано для запилювачів, зрештою погано впливає і на людей.

 Автори дослідження витратили 3 роки на збір майже 200 зразків меду із шести континентів, пропустивши лише Антарктику.

 Вони тестували зразки на п’ять видів неонікотиноїдів — клас інсектицидів широко застосування, який викликає проблеми зі здоров’ям як у диких, так і у домашніх бджіл. Щонайменше один із неонікотиноїдів був виявлений у 75% всіх зразків меду, тоді як 45% зразків містили дві або більше сполук, а 10% містили чотири або п’ять.

 «Часто концентрація дуже низька, але ми говоримо про надзвичайно токсичні пестициди: вони десь у 4000-10000 разів токсичніші за ДДТ», — говорить провідний науковець Едвард Мітчелл (Edward Mitchell), біолог зі Switzerland’s University в Невшателі.

 Він повідомив, що майже у половині зразків меду було виявлено такий рівень неонікотиноїдів, якого достатньо щоб вплинути на поведінку бджіл у колонії, що потенційно робить комах більш уразливими перед іншими загрозами, від втрати місця існування до вірусів та інвазивних паразитів.


ЧИТАТИ: НА ВОЛИНІ РОДИНА БДЖОЛЯРІВ ЗНАЙШЛА НОВИЙ ЗАРОБІТОК – ПРОМИСЛОВЕ ЗАПИЛЕННЯ РОСЛИН

ЧИТАТИ: ОРГАНІЧНЕ БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ РОЗВИВАЄТЬСЯ ШВИДКИМИ ТЕМПАМИ

 

 

Останнє редагування Неділя, 03 січня 2021 17:19
Оцініть матеріал!
(0 голосів)