ГоловнаПро пасікуМедоносиБуквиця лікарська
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Буквиця лікарська

Буквиця лікарська Буквиця лікарська

 Буквиця лікарська (Betonica officinalis L.) - багаторічна трав'яниста медоносна рослина заввишки 30-90 см.

Стебла прості, чотиригранні, волосисті. Листя супротивне, довгасте яйцевидно-городчасте, м'яковорсисті. Пари стеблового листя значно віддалені одні від одних. Квітки світло-пурпурові, двогубі, опушені. Тичинок чотири, маточка з чотирилопатевою зав'яззю. Квітки зібрані в мутовки, що становлять колосоподібне суцвіття. Плід — чотири горішки, що лежать на дні чашечки.

 Цвіте у червні-липні - 40-50 днів. Квітки зібрані в мутовки, зближені у густі колосоподібні суцвіття. Віночок пурпуровий. Нектарник знаходиться над зав'яззю. Нектаропродуктивність квітки – 0,2 мг, рослини – 226 мг, суцільного росту – 149 кг/га. Квітків на одному квітконосі - 557 шт. У нектарі міститься 59,3% цукру. Пильцепродуктивність пильовика - 0,2 мг; рослини – 330 мг.

 Заповнюючи медовий зобик, одна медоносна бджола витратить 67% нектару, зібраного при одному фуражувальному вильоті, на відвідування 328 квіток суцільного зростання буквиці лікарської і політ до вулика і назад. Обсяг нектару, принесеного у вулик, що знаходиться за 1 км від пасіки, дорівнює 19,7 мг.

Останнє редагування Вівторок, 02 серпня 2022 15:34
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Схожі матеріали (за тегом)

Галерея зображень

Детальніше в цій категорії: « Лядвенець рогатий Агератум »