Версія для друку

Нова розробка від українських науковців претендує на світове визнання

Фото Сильна пасіка Фото Сильна пасіка

 Українські науковці спільно зі студентами кафедри біоресурсів Наддніпрянського аграрного університету завершили дослідження,

 яке тривало 8 років, повідомляють "Аграрні українські вісті".

 Мета дослідження - запобігання накопиченню вологи у вуликах із глухим дном в зимово-весняний період з метою уникнення руйнування оболонок деревних клітин ферментами грибів, що з'являються у вуликах. Для цього була розроблена і впроваджена, на дослідній пасіці в с. Яблуневе, технологія цукрового абсорбування. 
 Зі слів завідувача кафедри Андрія Антоненка учені 8 років дослуджували різні матеріали і вплив на них саме води. Як відомо, звичайна вода, що має хімічну формулу Н²О, є дуже сильним розчинником, здатним розчиняти різноманітні речовини. У свою чергу водні розчини, які містять різні хімічні сполуки, також можуть бути хімічно активними, при чому навіть більш активними, ніж просто вода. Наприклад, розчин звичайної кухонної солі (NaCl) у воді є дуже сильним кородуючим агентом, який здатний руйнувати метали, бетони та інші будівельні матеріали.
 Технологія цукрового абсорбування передбачає заповнення міжрамкового простору (1,2-1,3 см) кубиками цукру-рафінаду на висоту 1/3 медових рамок, починаючи від дна вулика. Як відомо, розміри кубика рафінаду 1,1 см х 1,6 см, що ідеально вписується для заповнення простору. Волога не збирається на дні вулика, а натомість абсорбується кубиками, піднімаючись вгору, це відбувається за рахунок різниці тисків і сил поверхневого натягу води.
 Таким чином, вода не збирається на дні вулика, а бджоли завжди забезпечені водою навіть в період похолодання, коли вильоти бджіл не можливі.
 НАН України вже планує подати результати дослідження на отримання премії Ignoble, церемонія присудження якої щорічно проходить в Гарвардському університеті у жовтні. Щороку присуджується 10 премій у багатьох категоріях, зокрема, таких, як і в Нобелівській премії: з фізики, хімії, медицини, літератури та миру. Крім того, є й інші категорії — такі, як охорона здоров'я, машинобудування, біологія та міждисциплінарні дослідження. 

З першим квітня ;)

 ЧИТАТИ: НОВА ПОРОДА БДЖІЛ ВИВЕДЕНА В УКРАЇНІ

 

Останнє редагування Неділя, 28 квітня 2024 22:00
Оцініть матеріал!
(0 голосів)