Версія для друку

Дефіцит: в Україні не вистачає бджолопакетів та бджолиних маток

 Зміни клімату, хвороби комах та порушення правил використання пестицидів вже призвели до дефіциту бджолопакетів в Україні,

зазначає Валерій Курейко, співвласник ТМ “Знатний Мед”. За словами фахівця, якщо враховувати незареєстровані пасіки, то масштаби смертності бджіл та нестачі пакетів і маток вражають, повідомляє SEEDS.

 “З урахуванням кількості зареєстрованих на сьогодні бджолосімей (близько 2,5 млн. штук), в Україні внутрішня потреба у бджоломатках становить понад 2 млн. особин, а потреба у бджолопакетах — понад 1 млн. штук. Адже в середньому, тільки в результаті несприятливої зимівлі в Україні щороку гине чверть від загальної кількості бджолосімей”, – говорить Валерій Курейко.

 І це лише, якщо вести розрахунки за офіційними даними. Якщо ж взяти до уваги незареєстровані пасіки, які містять як до 10, так і понад 200 бджолосімей, то потреба у бджолиних матках може бути на рівні 4 млн., а бджолопакетів — понад 2 млн. шт.

 Фахівець наголошує на необхідності збереження комах, збільшення господарств, які займають виведенням маток та формуванням бджоло пакетів.

 “Саме бджоли, а не мед є найбільшою цінністю для справжнього пасічника, адже вони є ключовим “засобом виробництва”, що виробляє мед та інші продукти бджільництва. Треба зберігати наших бджіл, постійно збільшувати їх кількість. А це все складніше робити”, – говорить Валерій Курейко, який має сорокарічний досвід роботи в галузі бджільництва.


ЧИТАТИ: КАТАЛОГ МАТКОВОДІВ УКРАЇНИ
ЧИТАТИ: ЛЕБІДЬ, РАК І ЩУКА В УКРАЇНСЬКОМУ БДЖІЛЬНИЦТВІ

 

Останнє редагування Неділя, 05 грудня 2021 18:21
Оцініть матеріал!
(0 голосів)