Версія для друку

Учителька з Миколаївщини відновлює українську породу бджіл

 Раніше пасіка для Оксани Маринченко з села Біла Криниця (Миколаївська область) була лише захопленням. За професією жінка педагог.

Утім, після закриття місцевої школи бджільництво стало для Оксани основним заняттям. Вона заснувала Сімейне фермерське господарство “Оксанина пасіка”. Пасічниця продає мед, бджолині сім’ї та бджоломаток. Займається відновленням породи “Українська степова”, повідомляє SEEDS.

 “Українська степова – унікальна порода бджіл (втім, кожна порода бджіл по-своєму унікальна), яка характеризується високою життєздатністю та гігієною. Вона ідеальна для наших умов. Але через ввезення інших порід була практично втрачено. Наразі ведеться робота з відновлення цієї породи, – каже Оксана Маринченко. – Той матеріал української степової, що є, не завжди відповідає вимогам. Найчастіше програє завізним породам зокрема з миролюбності, іноді ройливості та медопродуктивності. Для мене важливо те, що це, перш за все, наша бджола, пристосована до наших умов, яка варта уваги, має великий потенціал, але з нею потрібно працювати, щоб вона була не гірша (я думаю, що може стати навіть кращою) завізних розрекламованих порід, над якими велася тривала робота”, – зазначає Оксана Маринченко.

 Нещодавно жінка отримала грант від Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP та придбала техніку і обладнання для кочівлі пасіки. Сезонна міграція сприятиме розвитку господарства, підвищенню продуктивності бджолосімей та зміцненню бджоломаток унікальної української породи.


ЧИТАТИ: В УКРАЇНІ КРИТИЧНО СКОРОТИВСЯ ЕКСПОРТ МЕДУ – ЕКСПЕРТ

 

 

Останнє редагування Четвер, 02 грудня 2021 17:26
Оцініть матеріал!
(0 голосів)