Версія для друку

Експорт українського меду до ЄС в 9 разів перевищив встановлені квоти

 Україна залишається основним експортером меду до ЄС, куди продає близько 80% всього експортованого продукту з країни.

Тому український ринок меду напряму залежить від імпорту ЄС, а введення обмежень на пільговий продаж може створити непросту ситуацію на вітчизняному ринку. Про це під час публічного обговорення «Стан та перспективи розвитку бджільництва в Україні. Нові виклики у 2021-2022 рр.» розповіла експерт Української асоціації бізнесу і торгівлі Анастасія Данилюк, інформує Kurkul.com.

 «Ринок меду України є критично залежним від доступу до ринку ЄС. Обсяги експорту в 9 разів перевищили рівень встановлених квот. Тому пільговий режим доступу забезпечить стимулюючий ефект для формування ринку», — наголосила експертка.

 В загальному розрізі, серед країн третього світу, які експортували мед до ЄС в 2020 р. частка преференційної квоти для України була встановлена всього для 5,6 тис. т ввезеного продукту, хоча загальний експорт склав — 54,87 тис. т. В той час, коли, наприклад для Мексики квота введена для 30 тис. т медової продукції.

 Тому наразі, Україні знаходиться в переговорному режимі щодо розширення Угоди про Асоціацію в частині експорту української продукції на ринки країн ЄС. Зокрема, учасники ринку меду наполягають на зниженні імпортного мита на продукт та збільшенні квот до рівня експортного потенціалу.


ЧИТАТИ: НА ЗАПОРІЖЖІ ВСТАНОВИЛИ НАЙБІЛЬШУ В КРАЇНІ СКУЛЬПТУРУ БДЖОЛИ

 

 

Останнє редагування Середа, 29 вересня 2021 10:54
Оцініть матеріал!
(0 голосів)