Версія для друку

На Луганщині бджоляр створює «медовий конвеєр»

 Бджоляр із Луганщини Микола Титаренко впроваджує “медовий конвеєр”.

Так він називає чергування різних медоносних культур, які по черзі квітнуть неподалік його пасіки у селі Комишне Щастинського району. Наявність різних культур та кормова база з них важливі для отримання якісного меду повідомляє USAID.
 “З травня до серпня біля моєї пасіки квітнуть різні медоносні культури. Раніше пасіка була кочовою, я постійно переїжджав у пошуках кормової бази. Зараз сам створюю її, а вулики стоять стаціонарно на платформах”, - розповідає пан Микола.
 Торік Микола Титаренко із сином отримали по два гектари землі, засіяли їх різними травами - синяком, буркуном, фацелією. Ці культури дають багато нектару. Із синяка пан Микола зібрав насіння – зараз до нього звертаються бджолярі з різних куточків України з проханням придбати. Один кілограм такого насіння коштує 180 гривень. Нещодавно бджоляр обміняв частину насіння на фацелію – вона коштує 70 гривень за 1 кг. Обмін нерівноцінний, але пан Микола не засмучується з того. Каже, що аби землі було на користь, а вона обов’язково віддячить.
 Також бджоляр домовився із місцевим фермером про посів гречки, еспарцету, рапсу.
 “Ми маємо власний “медовий конвеєр”: у травні цвітуть чорноклен, акація, у червні - еспарцет, липа, у липні - соняшник. Цьогоріч перший мед, який ми качали, був з акації та чорноклена. Саме мед з чорноклена називають аристократичним за вишуканий смак”, - каже бджоляр.
 Такий підхід до посіву медоносних культур дозволяє бджоляреві отримувати гарний врожай меду та продуктів бджільництва.
 Нагадаємо, мед Миколи Титаренка під торговою маркою Мед Луганщини можна придбати у мережі супермаркетів “Сім’я”. Проєкт USAID “Економічна підтримка Східної України” допоміг бджоляреві розробити сайт, логотип та брендовані візитівки, фірмові етикетки на фасовану продукцію з меду.
Грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії “Схід економічних можливостей”. Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, покликаних покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проєктів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.


ЧИТАТИ: ОСНОВНУ ЗАГРОЗУ БДЖІЛЬНИЦТВУ В УКРАЇНІ НЕСУТЬ ЗМІНИ КЛІМАТУ

 

Останнє редагування Вівторок, 24 серпня 2021 10:28
Оцініть матеріал!
(0 голосів)