Версія для друку

Європейські пасіки роблять ставки на біо та захищають бджіл

 Мед - цінний натуральний продукт, що має лікувальнііі властивості. Сьогодні як ніколи виробництво повинно бути екологічним та стійким, щоб захистити бджіл від вимирання і так гарантувати безперервність процесу запилення.

 Надійний захист для маленьких трудівниць: охорона бджіл сьогодні - один з головних трендів агросектора. Бджоли забезпечують запилення більше 80% сільськогосподарських культур і дикорослих рослин в Європі. І дають нам смачний мед, а також іншу продукцію: прополіс, віск, маточне молочко та ін.

 Охорона бджіл - один з елементів європейської стратегії продовольчої безпеки і екологічного сільського господарства. В рамках програми "З ферми на виделку" ЄС фінансує спеціальні програми для бджолярів, інвестуючи в них близько 40 мільйонів євро.

 Ми вирушили в Румунію, країну де виробляються популярні в Європі сорти меду. В місті Ясси зустрілися з власником сімейної пасіки Apicris Natura Крістінелем Михайтом. Його бджоли виробляють 400 тонн меду в рік.

 Для Крістінела турбота про бджіл - синонім турботи про природу. Він знає, що головні вороги комах сьогодні - інтенсивне сільське господарство, агресивні добрива, забруднене повітря і збій сезонних біоритмів через глобальне потепління. "Здоров'я бджіл - наш пріоритет, тільки тоді ми будемо і надалі отримувати хорошу продукцію, - відзначає він. - Наші бджолині сім'ї повинні бути в ідеальній формі. Ось чому ми використовуємо тільки екологічно чисті органічні добрива, схвалені засоби догляду".

 Ще одина важлива адреса європейського бджільництва знаходиться в годині їзди від столиці, Бухареста. Компанія Rom Honey group - форпост бджолярів. Вона приймає мед у десятків місцевих господарств, експортуючи його в Європу, на Близький Схід і в Азію.

 Стійкий підхід тут пов'язаний з особливою увагою до стандартів якості. Зразки меду тестуються і сертифікуються не тільки румунськими лабораторіями, а й контролюючим відомством в Німеччині. Цей варіант покликаний гарантувати високий рівень якості для споживачів. Директор фірми Андра Нікітеан розповідає: "Основні характеристики нашого меду, заявлені в стандартах якості - це відсутність антибіотиків, фальсифікату, відповідний рівень вологості, обробка органічними засобами захисту. Відповідно до законодавства, ми зобов'язані зберігати сертифіковані зразки протягом двох років, і, звичайно, ми дотримуємося закону. Таким чином гарантована стовідсоткова прозорість ".

 Компанія бере участь у партнерському новаторському проекті з одним із провідних дослідницьких інститутів Румунії, ICECHIM. І споживачам, і вченим добре відомі антимікробні, ранозагоювальні, тонізуючі властивості меду. Орієнтуючись на них, дослідники розширюють спектр застосування меду.

 Директор інституту, ICECHIM Флорін Оансеа розповідає: "У нас була ідея виробляти збагачені сорти меду, додавати в них сполуки, що дозволяють наблизити мед до лікарських засобів. Це поєднання отримано із мякіттю лісових ягід, з яких видавили сік.".

 Конструктивна взаємодія між бджолами, навколишнім середовищем і виробниками гарантує: у виграші залишаться всі. Одна з важливих практик пасічників - перевезення вуликів ближче до квітучих рослин. Це дозволяє поліпшити якість меду і активність запилення. Добре бджолам, добре аграріям та добре любителям меду!


 ЧИТАТИ: НА ОДЕЩИНІ СТВОРЯТЬ МЕДОВИЙ КЛАСТЕР

 

 

Останнє редагування Четвер, 10 червня 2021 10:01
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)