Версія для друку

Артишок

Артишо́к (лат. Cynara) — рід рослин родини айстрові, що налічує понад 10 видів.

Один з них — артишок садовий — належить до городини, поширеної головним чином у Середземномор'ї. Якщо назва «артишок» використовується окремо, і у більшості випадків вона посилається саме на цей вид. Слово «артишок» взяте з арабської мови: ارضي شوكي (арді шаукі) або ارضي شوك (арді шаук) і буквально перекладається як «вирваний із землі». Справжні артишоки не слід плутати з «єрусалимським артишоком» — під цією назвою в англомовній літературі описують топінамбур.

 Садовий артишок (Cynara cardunculus subsp. scolymus (L.), англ. Globe artichoke), також відомий як посівний, або колючий артишок. В їжу використовується м'ясисте квітколоже суцвіття. Це — дворічна овочева рослина родини Айстрові. Поширений в багатьох країнах Середземномор'я. Вирощувався арабами до нашої ери. На узбережжі Чорного моря зимує без захисту. На решті територій України необхідно вкривати, оскільки періодично спостерігаються морози з низькими температурами мінус 19°С і без снігу. Вирощують Артишок через розсаду. В їжу використовують недостиглі м'ясисті суцвіття, багаті на вітаміни А, В і С. 
 Артишок - дуже хороший медонос. Підраховано, що за один світловий день бджоли відвідують кожне суцвіття більше 3000 разів.

 

Останнє редагування П'ятниця, 19 березня 2021 06:35
Оцініть матеріал!
(0 голосів)