ГоловнаПро пасікуСловник пасічника
Бджільництво в Україні

Сайт про бджіл і бджільництво

Мед може зберігатися роками і не втрачати своїх корисних властивостей. Тільки потрібно дотримуватися нескладних правил зберігання.

Детальніше ...

Зольність меду — визначається кількістю мінеральних речовин у 100 г меду після спалювання й виражається у відсотках.

Детальніше ...

Порід бджіл дуже багато. Вибираючи новий вид для розведення, треба враховувати продуктивність, умови утримання, відповідність кліматичних особливостей вашого регіону.

Детальніше ...

Календар пасічника — систематизований короткий перелік сезонних робіт, що їх необхідно виконати на пасіці.

Детальніше ...

 Канді (або канді-тісто) - це суміш цукру, глюкози та води, яка використовується як джерело харчування для бджіл в зимовий період. Вона може містити також інші додаткові інгредієнти, такі як мед, лимонна кислота або вітаміни.

Детальніше ...

Apis MELLIFERA Сarnica (карніка або країнка) є однією з чотирьох природних порід (рас) медоносних бджіл. Три інші: італійська (ligustica), кавказька (кавказький) і темна лісова (MELLIFERA).

Детальніше ...

Поговоріть з бджолярами про те, якої породи бджолину матку вони хочуть придбати. Ви здивуєтеся, але майже всі скажуть: «карпатки!». Почуєте цю відповідь в південних районах і в північних, в степовій зоні і в гірській, не дивуйтеся, карпатська бджола дійсно універсальна.

Детальніше ...

 Для вимірювання кольору меду використовується міжнародний грейд (шкала вимірювання) Pfund, його шкала коливається від 0 до 140 мм від найчистіших до найтемніших.

Детальніше ...

Кочівля пасіки — перевезення вуликів із бджолами до медоносів, припадає зазвичай на спекотний літній час і вимагає особливої підготовки.

Детальніше ...

 Кристалізація меду - центробіжний мед через деякий час переходить від рідкого стану до твердого, що супроводжується випадінням кристалів глюкози, які обгортаються фруктозою меду, яка залишилась в розчині.

Детальніше ...

Криюча рамка - крайня рамка у вулику, яка відділяє бджолине гніздо від порожнього простору вулика і заставної дошки.

Детальніше ...

 Кровообіг бджоли — відбувається завдяки ритмічним скороченням серця й коливанням спинної й черевної діафрагм.

Детальніше ...

Лісовий взяток — робота бджіл на лісових угіддях, прогалинах, узліссях і вирубках.

Детальніше ...

 Луговий взяток — збір меду бджолами з лугового різнотрав'я. Характер й інтенсивність лугового взятку залежать від різноманіття й достатку лугових медоносних рослин, а також від ґрунтів і вологості, на яких вони розташовані; це можуть бути заболочені луки, суходільні або заплавні.

Детальніше ...

Материнська сім'я - сім'я з якої відбирають личинки для виведення маток або використовуючи різні системи виведення маток (Нікот, Джентер та ін) для отримання матеріалу (яйця та личинки).

Детальніше ...

 Маточники — воскові соти, що їх бджоли відбудовують для виведення маток. Маточники бувають ройові й норицеві (свищеві). При виникненні в сім'ї ройового стану бджоли будують ройові маточники, що їх можна побачити в гнізді з боків та на дні стільників.

Детальніше ...

Медоноси, або медоносні рослини, медодаї — велика група рослин, які дають бджолам пилок і нектар.

Детальніше ...

 Методи бджільництва — комплекс прийомів з утримання й розведення бджіл, розроблених відповідно до кліматичних і місцевих умов, для підвищення продуктивності бджолиних сімей

Детальніше ...

Монофлорний мед - мед, отриманий із нектару однієї медоносної рослини (Див. Ботанічний сорт меду).

Детальніше ...

 Надрамковий простір — утворюється між верхніми брусками рамок і дошками стелі. Висота надрамкового простору — 10 мм.

Детальніше ...

 Наліт бджіл на матку - метод отримання нової сім'ї. При цьому у чистий вулик переносять рамку, на якій знаходиться матка.

Детальніше ...

Насадження медоносів — необхідні для поліпшення кормової бази бджіл. їх можна висаджувати у вигляді лісосмуг, уздовж залізничних насипів і доріг, у зелених зонах, озеленювати пригород, висаджувати для зміцнення пухких ґрунтів, а також на вільних землях, не зайнятих сільськогосподарськими культурами.

Детальніше ...

 Некта́р — сік, який виділяють нектарники рослин. Являє собою водний розчин цукрів, переважно фруктози та глюкози.

Детальніше ...

Неплідна матка — молода матка, яка ще не спаровувалася з трутнями й не почала відкладати яйця.

Детальніше ...